неделя, 2 декември 2012 г.

Като ще е шоколад ,нека да е Торта "Трюфел" :)

Аз много обичам шоколад и съвсем естествено е шоколадовите торти да са ми слабост. Видя ли рецепта за шоколадова торта или нещо с шоколад, мира не ми дава , докато не го направя :)
За моя голяма радост през месец ноември правих цели четири шоколадови торти. За мое нещастие обаче успях да опитам само една от тях :( :) Точно нея ще ви представя в днешната публикация. Много вкусна и много шоколадова торта "Трюфел" :) 
Отдавна я гледам тази рецепта, тъй като е по-различна от повечето рецепти, които съм срещала за тази торта и затова се спрях на нея. Поводът беше 2-рата годинка на малкия Алекс, който е детенце на моя много добра приятелка. Миналата година за първата годинка му направих ето тази торта, а тази година темата беше Мики Маус
 Тортата е с много плътен и богат шоколадов вкус, като хапнеш едно парче и ти остава дълго време шоколадовото усещане :) Тъй като попаднах на две подобни по съставки рецепти направих съчетание между тях и увеличих количеството на крема, тъй като за разлика от американския тип торти , където има предимно блат и малко крем, нашият вкус е точно обратната посока :)
ТОРТА "ТРЮФЕЛ"
 /рецептата е адаптирана от тук и от тук/

Шоколадов блат с диаметър 20 см
Продукти:
300 г натурален шоколад над 60% какао /аз ползвах 74%/
150 г меко краве масло
1 и 1/2 ч.ч прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
3 яйца
1 и 2/3 ч.ч.  брашно
1 ч.л бакпулвер
1ч.л сода 
1 ванилия
1/3 ч.ч какао
Приготвяне:
Шоколадът, какаото, маслото и захарта се загряват на водна баня, докато се разтопят.Добавя се прясното мляко и се разбърква добре. Отделно се разбиват яйцата и към тях се добавя шоколадовата смес. Накрая се добавя брашното със содата, бакпулвера и ванилията. Всичко се разбърква много добре. Сместа се разделя на 4 части и се приготвят 4 отделни блата. Стават много хубави и равни блатове. В случай, че по средата леко ви се надуят, след като изстинат е добре да ги изравните. Тавичка с диаметър 20см се застила с хартия за печене и се изсипва 1/4 от сместа. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20минути. Не трябва да се препича блата, за да остане сочен и влажен вътре.Така се изпичат и четирите блата.

Шоколадов ганаш
Продукти:
500г шоколад /200г млечен и 300г черен, но може и само черен да се използва/
500г течна сметана
50г масло
Приготвяне:
Сметаната се загрява и в нея се натрошава шоколада. Разбърква се докато се разтопи, но сместа не трябва да завира. Маха се от котлона и се добавя маслото. Оставя се в хладилника за няколко часа и след това се разбива на пухкав крем.
При сглобяването на тортата е добре да се използва тортен ринг. Блатовете са достатъчно сочни и нямат нужда от сиропиране.

Както вече ви казах, през седмицата , когато приготвих тортата на Алекс, ми се наложи да направя още 3 шоколадови торти. 
Ето за тази беше за една малка госпожица, която много обича да рисува 

За нея използвах същия блат като този, който ви описах, но заложих на малко по-различен крем - Шоколадов крем І-ви вариант. Тъй като беше отново за моя приятелка, отзивите са, че се е получила много вкусна торта.

Следващата шоколадова торта е за една друга госпожица, която също става на 9 години и свири на цигулка. Изобщо много артистични деца има около мен :)
Тук не само тортата е шоколадова вътре, но е декорирана и с шоколадов фондан отвън :)


И на последно място една шоколадова торта, без захарна декорация, която беше просто за хапване и утоляване на шоколадов глад :) Рецептата за бонбоните я има тук :)


И така след толкова много шоколадови торти, сигурно вече ви горчи от шоколад, но в такъв случай винаги си припомням думите на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече" .....



1 коментар:

  1. Здравей, тортите ти изглеждат чудесно! За първи път и аз ще се опитам да направя торта и избрах тази рецепта, понеже и аз съм голяма фенка на шоколада. Имам един въпрос, каква течна сметана използваш? Животинка или растителна? Аз веднъж пробвах да направя крем с една течна животинска сметана от Lidl, но ми се пресече и от тогава не смея да пробвам пак...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...