Всички рецепти, които представих до тук, са
правени преди да ми дойде идеята за този блог.
Сега ще ви представя първата торта, която направих след създаването на блога!
Около 24-ти май се събраха доста почивни дни,
през които цялото семейство си бяхме в къщи. Представете си каква какафония
настъпва, когато и трите деца са заедно, а жилището ни е само 80кв.м. Отгоре на
всичко през единия ден времето беше изключително дъждовно и дори не ставаше за
разходка. Диваците беснееха, а аз трябваше да измисля начин да си успокоя
нервната система, защото имаше риск някой да изяде боя :)
Отгоре на всичко в кварталния магазин се оказа,
че има промоция на шоколади "Милка", което веднага ми навя мисълта,
че сега е моментът да направя тази торта, на която от доста време се канех.
Децата естествено бяха във възторг. Че кой не обича шоколад "Милка"
под каквато и да е форма.
Първоначално като прочетох рецептата ми се стори
доста трудоемка и времеемка, но повярвайте изобщо не е така. От закупуването на
продуктите в 16ч, печенето на лешници и блатове, бъркането на два крема и
сглобяването на тортата, същата беше готова и стегната в ринга точно в 20ч.
Бях прегледала доста рецепти и знаех, че това е
много известна сръбска рецепта. Тъй като обаче нямах време да преглеждам и
превеждам, реших да се доверя на представената в блога на Вероника Торта
"Милка"
Естествено понеже съм си аз и не мога да не направя някои промени, макар и не твърде сериозни, реших, че те няма да се отразят на вкуса.Всъщност единственото, което направих е, че пропуснах брашното и желатина, които са посочени в крема. Въпреки това, крайният резултат е превъзходен.
ТОРТА "МИЛКА"
Продукти за 3 блата с диаметър 22-24см
10 белтъка от големи яйца
250 грама пудра захар
300 грама смлени лешници ( запечени и обелени ), ако нямате може и с орехи
3 пълни супени лъжици брашно
10 белтъка от големи яйца
250 грама пудра захар
300 грама смлени лешници ( запечени и обелени ), ако нямате може и с орехи
3 пълни супени лъжици брашно
Приготвяне:
Белтъците и пудрата захар се разбиват на твърд
сняг. Прибавят се внимателно предварително опечените, обелени и смлени лешници и
брашното. Разбъркват се леко, като се внимава да не спадне обемът на белтъците.
Разделя се на три равни части /може и на 4 , ако ползвате тава с диаметър 20-22см/ и се пече във форма, застлана с пекарска хартия в
предварително загрята фурна на 180градуса. Блатовете се изпичат много бързо -
за около 10-12 минути всеки.
Крем с бял и млечен шоколад
Продукти:
10 жълтъка
10 жълтъка
1 литър прясно мляко
3 пудинга с варене " Д-р Йоткер "
/аз използвах "Ванилия/ Пудингите могат да се заменят с царевично брашно и брашно, но с тях вкусът става по-тежък/
100-120г захар на вкус
2 пак желатин "Д-р Йоткер", разтворени в 60мл студена вода
2 пак желатин "Д-р Йоткер", разтворени в 60мл студена вода
250 грама качествено меко краве масло
200 мл сладкарска сметана
300 грама кафяв млечен шоколад " Милка "
Приготвяне:
200 мл сладкарска сметана
300 грама кафяв млечен шоколад " Милка "
300 грама бял шоколад " Милка "
Приготвяне:
Сложете 800 мл от млякото да заври. Останалите
200 мл студено мляко разбъркайте с жълтъците, пудингите и захарта. Когато
млякото заври го отстранете от котлона и на струйка добавете към
него към яйчено-пудинговата смес. Разбъркайте добре и върнете отново на
котлона, като продължавате да бъркате интензивно, на слаб огън. Бъркайте до
сгъстяването на крема.
Разтворете желатина в 60мл студена вода и го добавете към топлия крем, от топлината той ще се разтопи. Бъркайте енергично, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това покрийте с домакинско фолио, за да не хване коричка. За по-бързо изстиване, напълнете една голяма тенджера със студена вода и сложете лед в нея. Потопете тендежерата с крема и оставете да изстива.
Разтворете желатина в 60мл студена вода и го добавете към топлия крем, от топлината той ще се разтопи. Бъркайте енергично, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това покрийте с домакинско фолио, за да не хване коричка. За по-бързо изстиване, напълнете една голяма тенджера със студена вода и сложете лед в нея. Потопете тендежерата с крема и оставете да изстива.
Разбийте добре мекото масло и го добавете към
вече охладения /не студен/ крем. Накрая прибавете и предварително разбитата сладкарска
сметана. Съветвам ви да не разбивате прекалено много маслото, за да не се
пресече, а сметаната добавяйте с шпатула, а не миксер.
Разделете крема на 2 равни части. В едната
част сложете разтопения на водна баня бял шоколад, а към другата част - млечния
кафяв шоколад, разтопен пак на водна баня. Аз направих частта с белият шоколад
малко повече, защото с нея измазах тортата и отгоре. Шоколадът след като е разтопен, трябва да се остави леко да се охлади, за да не пресече сметаната и маслото.
Сглобяване на тортата:
В тортен ринг сложете единия блат, без да го
сиропирате и разпределете добре шоколадовия крем, след това е ред на втория
блат и на белия крем, следва отново блат и накрая пак бял крем. Може да
оставите малко разстояние около 1-2мм между краят на блата и стените на ринга ,
за да потече хубаво кремът отстрани и да се покрие хубаво тортата, така няма да
има нужда да измазвате отстрани. Оставете да преседи една нощ в хладилника и на
сутринта тортата ви очаква напълно готова. Настъргайте шоколад или наръсете със
смлени лешници :)
Добър апетит :)
Това е снимка от първия ми опит и е с купени яйца :)
Публикацията е обновена с нови снимки, тъй като правих тортата втори път с домашни яйца и се получи много интересен цвят на светлия крем :)
Вторият път тортата е приготвена за рождения ден на моя много добра приятелка, зодия Овен :)
Това е снимка от първия ми опит и е с купени яйца :)
Публикацията е обновена с нови снимки, тъй като правих тортата втори път с домашни яйца и се получи много интересен цвят на светлия крем :)
Вторият път тортата е приготвена за рождения ден на моя много добра приятелка, зодия Овен :)
Ани, отдавна и се каня на тази торта. Радвам се че сподели опита си, ще чакам промоцията в нашия магазин :)!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Хихи, Марианка, аз тогава просто прекалих с купуването на шоколад, имаше за 3 торти! Обаче на следващия ден, промоция вече нямаше :(
ОтговорИзтриване