събота, 3 ноември 2012 г.

Бен тен за имен ден!

На 1-ви ноември християнската църква почита братята лечители и чудотворци Козма и Дамян. Това беше и поводът майката на Дамян, Дияна да ми се обади и да поръча торта за нейния Дамян. Детето харесва Бен Тен и затова и тематиката на тортата трябваше да е в този дух. 

Като вкус Дияна избра Шоколадов мус с лешници и леки ванилови блатове.

Изключителни благодарности към Дияна за предоставените снимки :)

Тортата е с малък диаметър само 20см и затова освен кръглите блатовете, изпекох и един правоъгълен, който разрязох на две ленти и облякох тортата от страни. По този начин при покриването с фондан се получава равна и гладка торта, без т.нар "целулит" :)

Пандишпанени блатове
Продукти:
7 яйца
12 суп.лъж захар
12 суп. лъж брашно
2 суп.лъж натурално нишесте /ако нямате увеличете брашното с 2 лъжици/
1  1/2 ч.л.  бакпулвер
2 пак. ванилена захарили ванилия
Приготвяне:
Яйцата се разбиват с миксер на пяна. Добавя се захарта и отново се разбива, докато се получи гъст крем и сместа си удвои обема. Отнема около 7-8 минути и може да се постави в купа с гореща вода, за по-лесно разтваряне на захарта. Накрая се добавя пресятото брашно, заедно с бакпулвера и ванилената захар. Разбърква се внимателно с лъжица, за да не спадне обемът на яйцата. Една част се разпределя на тънък слой около 1 см в правоъгълна тавичка с размер 24/28см , а останалото количество се разделя на две равни части и се изсипва в кръгла тава с диаметър 18см. Получават се два блата, които след като изстинат се разрязват на две части. Пекат се в предварително загрята на 180градуса фурна, до порозовяване около 12 минути.
След като изстинат добре блатовете се разрязват всеки на две части.
Тортата се сглобява с описания крем, като в крема се наръсват натрошените лешници. След като е готова се измазва с крем и отстрани и тогава се поставят двете предварително изрязани ленти , които да завият тортата и да я направят гладка. Стяга се в тортен ринг и се остава да преседи в хладилник. След това се измазва с маслен крем  и се поставя декорацията от захарен фондан.

Шоколадовият мус вече ви го представих в ето тази рецепта :)
Единствената промяна, която направих , че сложих и още 100г шоколад с лешници :)

Ето го и главния виновник за днешната торта :) Да му е честит имения ден и с гордост да носи прекрасното си име :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...