вторник, 21 май 2013 г.

Честит рожден ден, обич!

Съпругът ми порастна с още една година! Празнуваме заедно вече 14 негови рождени дни и се надявам да отпразнуваме още много такива! Пожелавам му да е заобиколен от прекрасните ни деца, а след време дай божe и внуци, от истински приятели и много позитивни емоции :)


С всяка изминала година рождените дни стават все в по-тесен  кръг, последните години празнуваме в семейна обстановка. Той много обича да хапва сладичко , което е присъщо на чревоугодническата му натура, а май и от зодията също :) Също така е най-големият критик на тортите ми и като цяло на храната , която приготвям. Не харесва торти със захарно покритие, той като според него то разваля вкусът на тортата. Като му казвам да не го яде, ми отговаря, че не може да се хаби храна :) :) :) Поради тази причина, всички торти, които съм правила за него са без захарно покритие :)
Естествено настоящата също, но за сметка на външния вид, вътре беше страхотна смесица от вкусове - крехки и сочни какови блатове, комбинация от маскарпоне, крема сирене и ягоди :)
Ето я и нея


Шоколадова торта с маскарпоне и ягоди


Шоколадов блат с кафе /адапт. от тук/
Продукти
240г брашно
200г захар
200мл топло кафе
30г какао
2 яйца
щ.сол
1/2 с.л сода
1/2 с.л. бакпулвер
1 ампула ванилия
100мл олио
100мл вода
Приготвяне:
Какаото се разтваря в кафето и се оставя на страни. Сухите съставки се разбръкват хубаво в голяма купа. Отделено се разбъркват яйцата, водата и олиото и се добавят към сухата смес. Накрая се добавя топлото кафе с разтвореното в него какао. Сместа се разделя в две тавички с диаметър 18-20см и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути. Ако фируната ви е силна, проверете блата дали е изпечен още на 15-тата минута. Не трябва да го препичате, защото ще стане сух и ронлив, а целта е да остане влажен и сочен.


Крем с ягоди и маскарпоне
Продукти
250г маскарпоне
250г крема сирене
200мл течна  сметана
200г пудра захар
400г ягоди

Приготвяне:
Маскарпонето, крема сиренето и захарта се разбъркват. Сметаната се разбива до твърди връхчета и се смесва с крема сиренето. Кремът се разпределя на три части между блатовете и върху него се подреждат парченца ягоди. Отгоре може да намажете отново с него или да залеете тортата с разтопен шоколад.

За украсата:
Аз използвах шоколадови пурички, като част от тях начупих и наръсих върху тортата.



2 коментара:

  1. Ако аз получа торта с такъв мил надпис - бих се разплакала от щастие :)Няма нищо по-прекрасно от това, някой да те обича!

    iliannas.blogspot.com

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...