Когато преди няколко седмици ви показах декорираните меденки
за втория рожден ден на най-малкия ми син, ви споделих, че подготвяното
парти беше на морска тематика. Е, парти нямаше, тъй като рожденикът беше
споходен от ужасен вирус.
Въпреки това, всичко за партито беше вече подготвено предварително - от сладките, през соленките и мъфините та до тортата. Няколко дни хапвахме в къщи и раздавах на приятелки, но слава богу всичко се изяде. Оставайки с неприятно чувство от проваления празник и разболяването на малкия си мислех изобщо да ни ви занимавам с тортата, но точно тогава прекрсната Мариянка ме покани да й гостувам във "Фюжън и класически рецепти" точно със същата тази торта. Е, не можах да й откажа и не съжалявам, тъй като ми остана едни страхотен спомен от нейното невероятно гостоприемство :)
Ето и самото гостуване, за което много , много благодаря!
Тъй като това е първото ми гостуване в кулинарен блог, не мога да не споделя, че съм изключително развълнувана. А и като прибавим, че поканата за гостуване е не от кой да е, а от прекрасната Мариянка и нейното страхотно местенце, където може да открите невероятните "Фюжън и класически рецепти" :)
С Мариянка се запознахме преди по-малко от година и се оказа, че сме не само съгражданки, но и живеем през няколко входа, а любимимите ни кулинарни занимания бързо ни направиха добри приятелки. Тя е толкова разкошна и неповторима със заразителната си усмивка и творчески ентусиазъм, че няма как човек да не я хареса от пръв поглед. Много често се съветвам и обсъждам с нея тортените си проекти и мога да кажа, че получавам винаги невероятна помощ и искрено разбиране от нейна страна :)
И да ви кажа честно, тя е главният виновник днешната торта да види бял свят :) Аз почти се бях отказала да ви я представям, предвид перипетиите , които имах с боледуването на малкия ми рожденик и проваления празник. Но ето, че всяко зло за добро. Един неосъществен 2-ри рожден ден на малкото ми моряче, а краен резултат - едно прекрасно гостуване сред страхотните "Фюжън и класически рецепти" :)
И така много ми е приятно да предствя морската си сладка идея :)
Двата етажа на тортата са с абсолютно противоположни вкусове. Първият етаж е комбинация от маслени ванилови блатове, сиропирани с ягодов сироп, в комбинация с мус от маскарпоне, ягоди и банани, а вторият етаж е изцяло шоколадов.
Ето и рецептата:
І-ви етаж
Маслен блат
Продукти :
6 яйца
160г кристална захар
220г брашно
1 ч.л бакпулвер
70мл разтопено масло
1 ампула ванилия
Приготвяне:
Яйцата се разбиват на гъст крем с кристаланата захар за около 7-8 минути. Сместта трябва да стане плътне и кремообразна. Добавя се ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя внимателно със силиконова или дървена шпатула, като се внимава обема на яйцата да не спадне. Накрая се добавя разтопеното и охладено масло. Подготвят се предварително 2 форми с диаметър 22 см и се застилат с хартия за печене. Сместа се разделя на две равни части и се пече ЕДНОВРЕМЕННО в предварително загрята на 170-180градуса фурна за около 15-20минути или до суха клечка.
Съвет: Аз направих грешка да пека блатовете един след друг и това доведе до спадане на обема на втората част от сместа. Така стана, че вторият блат изобщо не се наду като първия и не беше със същата консистенция. Затова или трябва да сложите двете тавички едновременно във фурната, или да разбиете сместа на два пъти, като разделите продуктите на две равни части.
След като блатовете се изпекат, се оставят на метална решетка да изстинат добре и след това се разрязват на две равни части.
Ягодов сироп:
100г ягоди, нарязани на малки парченца
4 суп.лъж захар
150мл вода
Всичко се сварява, докато се разтопи захарта. Оставя се да изстине и се прецежда. Използва се за сиропирането на блатовете , като се разпределя 2/3 за първия етаж и 1/3 за втория.
Мус с маскарпоне, ягоди и банани
Продукти:
500г маскарпоне
1 кут. подсладено кондензирано мляко
400мл течна животинска сметана + 4 суп. лъж. кристална захар
1 желатин
250г ягоди
250г банани
Приготвяне:
Течната сметана се разбива добре с кристалната захар. Маскарпонето се разбърква с кондензираното мляко. Желатинът се разтваря в 30 мл вода и след като набъбне се втечнява на водна баня. Разбърква се до охлаждане и се добавя към маскарпонето и кондензираното мляко, а след това към тях се добавя разбитата сметана. При сглобяването на тортата върху всеки ред с крем се нареждат парченца ягоди и банани.
Съвет: Винаги прибавяйте желатина много внимателно. Когато останалите продукти са студени, той в никакъв случай не трябва да е горещ, защото може да ги пресече. Може да добавите една две лъжици от сместа към самия желатин, за да го темперирате и тогава да го изспите към останала смес.
Сглобената торта се оставя в тортен ринг да стегне за минимум 6 часа. След това се измазва с
маслен крем, приготвен от 100г меко масло, 150г пресята пудра захар и 1 суп.лъж прясно мляко.
ІІ-ри етаж:
Какаов блат /адапт. от тук/
Продукти:
25г какао
50мл вряла вода
180г брашно
1 ч. л. бакпулвер
100г меко масло
160г захар
2 яйца
1 пак. ванилия
100г заквасена сметана
Приготвяне:
Маслото се разбива със захрата на пухкав крем. Прибавят се двете яйца и сметаната. Какаото се разтваря във водата и като изстине се прибавя към яйчно-маслената смес. Слага се и ванилията. Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя към останалите продукти. Сместа се разделя в две тавички, застлани с хартия за печене с диаметър 15-16см и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути или до суха клечка. След като блатовете изстинат се разрязват всеки на 2 части.
Сиропират се с ягодовия сироп, посочен по-горе.
Шоколадов мус
Продукти:
200мл животинска сметана + 4 суп.лъж захар
250г маскарпоне
200г течен шоколад
100г черен шоколад 74%
Приготвяне:
Сметаната се разбива със захарта и се добавя маскрапонето. Черният шоколад се стопява на водна баня и се прибавя към течния шоколад.След като се охладят се добавят към сметаната и маскарпонето.При сглобяването на тортата всеки от блатовете се сиропира с малко количество от ягодовия сироп, посочен по-горе.
За декорацията на тортата използвах готова захарна моделираща маса.
Любимият мечо на моят син, който явно често ще краси неговите торти, но така тръгна традицията още от първия му рожден ден :)
Към Тортата имаше и тематични сладки, които вече ви представих в тази публикация :).
Въпреки че рожденият ден беше провален, сега ще ми остане споменът от това прекрасно първо гостуване при Мариянка и "Фюжън и класически рецепти". Благодаря ти, мила моя, приятелко! :)
А ето тук може да видите останалите неща , които бях подготвила за празника.
Ани, да ти е жив, здрав и все така лъчезарен малкия сладур!
ОтговорИзтриванеПред него тортата бледнее, ама така като ги показваш и двамата в една публикация :). Тортата определено ще бъде пробвана - интересна комбинация ми се струва, че е била!
Благодаря за рецептата и разрезчетата!
Прекрасен ден и много поводи за усмивки!
Благодаря за хубавите думи, Роси! Много усмивки и за теб :)
ИзтриванеЗдравейте,много хубаво изкушение,с какви материали сте направили котвите и руловете?
ОтговорИзтриване