Честито Воскресение Христово!
Нека вярата в доброто завинаги остане в душите и сърцата ви!
Нека светлина огрява всичките ви начинания!
По нейн съвет заложих на комбинация от пресен лук, джоджен, гъби и моркови, заляти с бяло вино. Всичко задушено и готвено в голям глинен гювеч, което от своя страна направи месото изключително крехко и сочно. За гарнитура имаше сварен бял ориз с аромат на масло и къри :)
ЗАЕШКО МЕСО С ГЪБИ, МОРКОВИ И ПРЕСЕН ЛУК
Продукти:
Около 1 кг заешко месо /при мен бяха 4 парчета - двете задни бутчета и гръбната част разделена на две/
300г гъби
2 средно големи моркова
2 връзки пресен лук /може и 1 връзка пресен чесън, ако харесвате ароматът му/
1 каф.ч. бяло вино
1 каф.ч. вода
1 ч.л сол,
1/3 ч.л черен пипер,
2 ч.л червен пипер
2 ч.л. джоджен,
2 ч.л. чубрица
3 суп.лъж олио
30г масло
Приготвяне:
Всички подправки се смесват добре с олиото. Месото се измива и подсушава. Всяко от парчетата се натрива добре с подправките и се нарежда в глинен гювеч или дълбока йенска тенджера. Пресният лук и чесънът се нарязват на ситно и се наръсват върху месото. Гъбите се измиват и нарязват на едри парчета и се нареждат плътно върху лука. Морковите се измиват и нарязват на пръчици и се нареждат върху гъбите. тново се поръсва 1-2 щ.сол и се нареждат тънки паченца от маслото. Всичко се залива с бялото вино и водата. Затваря се с каак или домакинско фолио и се слага в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като заври , температурата се намалява на 150 градуса. След около 2 часа месото трябва да е готово. Проверете с вилица и ако има нужда печете още колкото е необходимо.
За гарнитура приготвих варен ориз с масло и къри, но може да съчетаете и с картофи, които или да приготвите отделно или да сложите при заека и другите зеленчуци.
Гарнитура "Ориз с масло и къри"
Продукти:
1 ч.ч. ориз
4 1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.л. къри /може и повече/
сол и черен пипер на вкус
50 г масло
Приготвяне:
Оризът се измива, докато водата остане прозрачна. Това означава, че е отстранено полепналото нишесте. Слага се в тенджера със студена вода и се поставя на котлона. След като заври силно се маха от котлона и се оставя в горещата вода под капак за 12 минути. /оризът може и да не е поел всичката вода, не е необходимо/ След това се изсипва в гевгир и се измива обилно със студена вода. В дълбок тиган се разтопява маслото и се слага кърито и останалите подправки, изсипва се ориза и се разбърква добре за не повече от 3-4 минути.
Заедно с това ястие, приготвих и свежа зелена зелена салата, гарнирана с великденски яйца.
За десерт естествено имаше от любимия ни Козунак. Вторият опит с рецептата също се оказа много успешен, което означава , че първият път не е бил просто късметът на начинаещия :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар