вторник, 30 април 2013 г.

Веган меденки и подготовка за втoрия рожден ден на моето момченце

Предстоеше вторият рожден ден на най-малкия ми син. Искаше ми се да му направя един тематичен празник на морска тематика. Тоалетът и шапката , които бях подготвила за него,

бяха с морски мотиви и за това се спрях  и на типичен морски вид на тортата. Нея обаче ще я видите в следващата публикация. 
Освен тортата, реших да подготвя и вкусни сладки, със захрен фондан в същите морски мотиви.



Доста време се чудих и каква рецепта да използвам, тъй като ми се искаше да бъде нещо , което досега не съм правила. 
Правила съм различни видове меденки, но като тези на тортеното извънземно Валерия не бях , а ми допаднаха най-много като съставки, тъй като не са много типични. 

Оригиналната рецепта  я има  в Тортената библиотека, където е показана стъпка по стъпка по един прекрасен начин с множество снимки и подробно описание, така че всяка начинаеща домакиня в кухнята да може да се справи.


Искам да ви споделя, че това са най-вкусните медени сладки. Смесицата от захар "Мусковадо", кленов сироп и мед, в комбинация с канела и джинджифил е повече от уникална.


Това, което аз промених е посоченото в рецептата масло. Тъй като исках сладките да бъдат постни го замених с 200 мл растително олио /ползвах от гроздови семки, но не пречи да бъде и слънчогледово/

Ето я моята инпертретация

ВЕГАН  МЕДЕНКИ

Продукти:
200г кафява захар "Мусковадо"
4 суп.лъж мед /може да се замени с агаве и кленов сироп/
6 суп.лъж вода
2 суп.лъж канела
1 суп.лъж смлян джинджифил
200мл олио /слънчогледово или от грозодови семки/
1 ч.л сода
500г брашно /може да се наложи да добавите или да сложите по-малко/

Приготвяне:
Захарта и водата се слагат в тенджера на котлона и се бъркат докато захарта се разтопи. Добавят се канелата, джинджифила и меда. След като и медът се стопи се маха от котлона и се добавя содата, а след това олиото. Оставя се сместа да се охлади и постепенно се слага брашното /ако прецените, че тестото е готово спрете да добавяте брашно/. Замесва се меко тесто и се оставя за няколко часа или за 1 нощ в хладилника . Като се извади тестото е стегнато и твърдо, но това не трябва да ви притеснява. Разточвате върху хартия за печене кора с дебелина 0.5см и изрязвате формичките, които искате. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 7-8 минути.
Освен сладките с морска украса, направих и малки подаръчета - лодки за момченцата, ягодки за момиченцата и лаленца за майките. Мисля, че се получиха много добре.





Най-лошото беше, че рождения ден не се състоя, поради разболяването на малкото ми момченце. Част от гостите си получиха предназначените за тях сладки изненади и скоро се надявам, че ще отпразнуваме празника, както трябва :)


вторник, 16 април 2013 г.

ШОКОЛАД ОТВЪТРЕ - ШОКОЛАД ОТВЪН

Напоследък изключително много ми харесват ефектно декорираните торти, но не със захарно покритие, а с нещо далеч по-вкусно, а именно - шоколад. Готовият шоколадов чипс, с който украсих тази торта  е страхотно лесно,бързо и ефектно решение :)

Има най-различни вкусове такъв чипс , които вършат страхотна работа и са изключително ефектни, но друго си е , когато човек сам си приготви всичко в къщи :) като например тази шоколадова обвивка :)

Работата с шоколад обаче винаги ме е притеснявала - говори се за темпериране, за топене, за специални термометри, което винаги ме е навеждало на мисълта за нещо много сложно и трудно постижимо. Да , ама не, оказа се, че не е чак толкова трудно, а в същото време е изключително забавно и много красиво.
Вдъхновението ми е втората торта в публикацията на Мариянка от Фюжън и класически рецепти, която прави изключително вкусни и красиви неща, а снимките й са разкошни. Мъри, радвам се, че те познавам, мила!
Изключителни благодарности и към Йоланта Делибозова, която в своя блог "Вкусно с Йоли" си е направила труда да обясни стъпка по стъпка как да си направим лесна и ефектна шоколадова украса. Следвайки описаното от нея на мен ми се получи от първия път.

За вътрешността на тортата използвах рецептата на Ирина Купенска за "Най-вкусната шоколадова торта" .
Признавам си, че блатовете от тази торта са ми изключително любими и съм ви ги представяла много пъти. Но в комбинацията с кремът сега ги направих за първи, а със сигурност не и за последен път. Божествено вкусен е :)
Самата рецепта няма да ви я представям подробно, тъй като Ирина го е направила перфектно в нейната публикация :)
Само ще кажа, че допълних шоколадовия вкус с 200г печени лешници, а  за украса използвах сърчица, изрязани от 150г пресни ягодки :)


За шоколадовата обвивка за торта с диаметър 22см ми бяха необходими :
100г черен шоколад
20г бял шоколад
хартия за печене
златиста сладкарска боя /дъст/



Разтопих черния шоколад на водна баня и добавих парченцата бял шоколад, като разбърквах докато се стопиха. Предварително бях подготвила един правоъгълник с дължина , равна на  обиколката на тортата и широчина , равна на височината на тортата и го намазах с шоколада, като използвах шпатула. След като леко изстина завих тортата и отгоре стегнах с ринга. Прибрах в хладилника за около 40минути. След това махнах ринга и отлепих хартията. С помощта на четка за рисуване нанесох златистия дъст. Декорирах с предварително изрязаните ягодови сърчица и поръсих със смлени лешници.
Получи се една много ефектна шоколадова магия :)


По молба на рожденичката подготвих и Шоколадови браунис сладки


И лешникови и кокосови бонбони, които ще ви представя в някоя от следващите публикации :)





понеделник, 8 април 2013 г.

Честит юбилей с торта "Шоко лешник" в черно и бяло

В близкия ни семеен кръг се събират няколко поредни години, в които ще празнуваме петдесет годишни юбилеи. Тази година  празнува сестрата на съпруга ми,

след това е нейният съпруг, после пък е наред моята сестра, а след това и мъжът ми. Ето, че се очертава четири поредни години да правя торти за юбиляри, надявам се :)

Доста време се чудих каква да бъде тортата за зълва ми, тъй като ми се искаше нещо семпло и изчистено и в същото време да подхожда на тежестта на събитието. Нямаше да е прекалено голямо празненство, а само в най-близкия кръг роднини и семейни приятели.
Първо бях решила да е нещо с повече цветя , от категорията "истниски", но мен хич ме няма в тяхното правене и казано честно ме достраша да не се изложа :)
Рожденичката сподели , че ще бъде с черна рокля и светло болеро и веднага в съзнанието ми изникна контраста на бялото и черното.


Подобна торта бях правила за моята приятелка, само че беше на тъмна основа с бели цветя, затова сега реших, че ще бъде обратния вариант. Освен това според мен символиката на белия и черния цвят е изключително подходяща за такъв тип поводи.
Ин и ян , бялата и черната страна на живота, хубавото и лошото, доброто и злото!


Петдесет години не са чак толкова много и още е рано за кардинални равносметки, но въпреки това човек се замисля, че вече голямата част от живота му е минал и сега е времето да се отдаде на това , което е постигнал.


Пожелавам на рожденичката още няколко юбилея да посрещне, винаги да е заобиколена от обичта и грижите на близките си и топлината и разбирането на приятелите си :)


За вкуса на тортата много не съм се чудила, тъй като ни предстоеше да я транспортираме от Бургас до Русе и трябваше да е по-стегнат тип . Категорично бях решила, че ще е шоколадова, още повече , че племениците много харесват този вкус. Колебанията ми бяха единствено около допълващия елемент. Приятелите на Тортите на Ани във Фейсбук ми помогнаха пред избора мижду ягоди или лешници и така  шоколадовия вкус го допълних с лешников. Така се получи една истинска лешниково-шоколадова магия :)



Ето и рецептата:

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЛЕШНИЦИ


Какаови блатове /адапт.от тук/
Продукти за 20 парчета
8 яйца
240г захар
180г брашно
50г какао
60г натурално нишесте
1 бакпулвер

Приготвяне:
Жълтъците и белтъците се разделят предварително. Белтъците се разбиват на пяна и се добавя захарта. Продължава се разбиването, докато захарта се разтопи и белтъците станат с твърди връхчета. Жълтъците се разбъркват и внимателно се прибавят към белтъчната смес без миксер, а с дървена или силиконова шпатула. Сухите съставки се разбъркват предварително в купа и внимателно се добавят към яйцата. Разбърква се леко цялата смес докато поеме сухите съставки. Фурната се загрява предварително на 180градуси. ръгла форма с диаметър 24-25см се затила с хартия за печене. Изсипва се половината от сместа и се слага да се пече около 15-20минути или до суха клечка. Изважда се и се оставя върху решетка да изстине. След това се изпича останалата част от сместа по същия начин. Когато и двата блата са напълно изстинали се разрязват на две части и се получават 4 платки.
Съвет: Освен домашните какови блатове, аз купувам готови тънки платки за торта на "Сладък път" и от тях изрязвам правоъгълни ленти с височината на тортата , като ги залепям и я обгръщам от страни след като вече била стегната в ринга. Така страните стават изключително равни и гладки и измазването с масления крем е значително по-лесно.

Мус "Шоколад с лешници"
Продукти:
500г подсладена сладкарска сметана
400г крема сирене
300г шоколад /100млечен и 200 черен 74% - пропорциите можете сами да си ги определите спряво вашите вкусове/
1 каф.ч пудра захар може и повече, ако не искате да се усеща много горчивия вкус на черния шоколад/
300г печени безсолни лешници

Приготвяне:
Сметаната се разбива с миксер до твърди връхчета. Крема сиренето се разбива с пудрата захар. Шоколадът се начупва на парченца и се разтопява на водна баня или в МВ. Прибавя се към крема сиренето, а след това всичко се добавя към сметаната. Получва се много лек и въздушен крем-мус.Лешниците се оставят цели или се начупват на едри парченца. При сглобяването на тортата се наръсват обилно върху всеки ред крем.

Карамелен сироп за сиропиране на блатовете:

60г бяла захар се карамелизира. Добавят се 40г вода и 40г ром. Всичко се разбърква, докато стане хомогенен сироп. След като изстине напълно, всеки от блатовете се сиропира. Ако обичате по-сочни торти, увеличете количеството на сиропа.


Маслен крем за измазване на тортата:
150г много меко масло
250г пудра захар
2 пак ванилия
2 суп.лъж прясно мляко
Всички продукти се разбиват до получаване на гъст крем . Тортата се измазва от всички страни, след като предварително вече е стегнала и преседяла с шоколадовия крем.



За декорацията:
1кг готова захарна моделираща маса за покриване на тортата
200г готова оцветена в черно захарна моделираща маса /за съжаление не се оказа най-сполучливия вариант и цветята станаха доста чупливи, следващия път бих използвала гъм пейст със сигурност/


И рожденичката вече е духнала свещите :)


А ето и единственото парче, което успях да снимам на следващата сутрин :)


четвъртък, 4 април 2013 г.

Шоколадова магия с ягодов акцент

Днешната торта е за едно семейство истински "Шокоманиаци". Тъй като много торти съм направила за тях, всеки следващ път ми става все по-трудно да ги измислям.
Този път в допълнение са шоколадовият чипс и  ягодовия акцент в украсата, за да не развалям шоколадовия вкус :)


Блатовете и кремът вече съм ви ги представяла тук, но този път са в количества за по-малка торта :)

Шоколадова торта с ягоди 

Шоколадов блат
Продукти за торта с диаметър 18см :
2 яйца
125г кафява захар
125г бяла захар
75мл олио
140мл гъст айрян
140мл горещо капучино
200г брашно
50г черно какао
1 1/4 ч.л бакпулвер
1 1/4 ч.л сода

Приготвяне:
Сухите съставки - двата вида захар, брашното, набухвателите и какаото се смесват в дълбока купа. Яйцата се разбъркват с олиото и айряна и се добавят към сухата смес. Накрая се прибавя горещото капучино. Всичко се разбърква добре. Получава се сравнително рядка смес. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Сместа се разделя на две части и се изсипва в предварително застлана с хартия за печене тавичка. Пече се около 15-20 минути или до суха клечка. По същия начин се процедира и с втората половина от сместа. След като двата блата изстинат напълно се разрязват всеки на две части и се получават четири платки.
Съвет: Ако искате тортата да е с по-голям диаметър изпечете цялата смес наведъж и разрежете на три части или изпечете три отделни блата.


Шоколадов крем 
4 яйца
250г меко масло
300г шоколад /смесен черен и млечен/
1 ч.ч пудра захар /може и повече, ако обичате по-сладко/
3 суп.лъж ром /може и да го пропуснете/


За декорацията:
1 кут. шоколадов чипс
5-6 пресни ягоди Ягодите са по желание , в случай , че харесвате тази комбинация. Дори и без тях, тортата има страхотен наситено шоколадов вкус. Освен ягоди могат да се добавят и различни видове ядки, в зависимост от личните ви предпочитания.  Слагат се при сглобяването на тортата , като се нареждат върху крема.




Приготвяне:
Подгответе тенджера с вряща вода, тъй като е необходимо яйцата да се разбият на пяна заедно с пудрата захар  на водна баня. Бърка се докато станат на гъст крем. След това се свалят от огъня и се разбиват още малко време. Отделено мекото масло се разбива на пухкав крем и се прибавя към яйцата. Накрая се добавя предварително разтопения шоколад. Кремът се оставя да изстине и се пристъпва към сглобяване на тортата. Предвидете част от крема за измазване на тортата отгоре и отстрани.  Ако искате да имате лъскава и гладка глазура, може отново леко да затоплите крема и да залеете тортата. Декорирайте по ваше желание.










понеделник, 1 април 2013 г.

Фусили ала "изпразни хладилника"



Понякога ми е много трудно да измислям каква да е вечерята и прибягвам до варианта - каквото има в хладилника :) Така и стигнах до тази рецепта. Най-хубавото в нея е, че става бързо и търпи всякакви вариации.




Преди време бях правила една Мързелива лазаня, която много ни допадна като вкус, но ми се искаше да няма печене във фурна и затова пробвах да направя всичко на котлон в дълбок тиган. Получи се много добре :)




Продукти за 4 порции
1/2 пакет фусили /около 250г сухи/  
200г шунка , нарязана на кубчета
100г гъби, нарязани на кубчета
1 кут. топено сирене или 150г пушено сирене, което може да се замени с всякакъв вид сирене, което обичате
400мл прясно мляко /може да бъде 200мл мляко и 200мл готварска сметана/
50г масло
2 суп.лъж брашно
черен пипер
червен пипер
сол
индийско орехче /има специфична миризма, така че вие си преценете/  


Приготвяне:
Фусилите се сваряват в леко подсолена вода. След това се изцеждат добре и се измиват със студена вода.
В дълбок тиган се разтопява маслото и се добавят нарязани гъби, а след като леко омекнат се слага и нарязаната шунка.
Брашното се разтваря в студено прясно мляко и се заливат  продуктите в тигана. Разбъркват се до леко сгъстяване на соса. Слагат изцедените, сварени фусили.  Разбърква се добре. Ако искате  повече сос, може да добавите още прясно мляко или течна готварска сметана. Накрая накъсвате паченцата топено сирене и захлупвате за 3-4 минути с капак.
Добър апетит :)   



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...