четвъртък, 24 юли 2014 г.

HAPPY BIRTHDAY TO ME с "Малинова фантазия, с аромат на мента и шоколад"

Ето че още една година се изтъркаля и аз пак съм изправена пред поредния рожден ден. Както винаги при мен се случва , до последно не се знае кое, как и къде. Но пък най не плануваните неща , се случват най-добре. Първоначално бях решила да направя просто един сладкиш, който да си хапнем, но после се появи роклята, след това бижутата и накрая идеята, че трябва да си направя най-после и на мен украсена торта :) И така само 24 часа преди рождения ден запретнах ръкави и си направих моя подарък за рождения ми ден :) Идеята за външния вид , както вече казах се въртеше основно около бялата рокля и сините бижута, а за вкусът в главата ми бяха малини, бял шоколад, черен шоколад с мента и маскарпоне.


 Чудех се с какво да заменя блатовете, за да не ми се налага да пека такива и накрая реших да заложа на бишкоти. За моя вкус  тази комбинация се оказа прекрасна,надявам се и на вас да ви хареса :) Прекрасните снимки са дело на моята приятелка и невероятен професионалист Марияна Стоянова Mariyana Stoyanova Photography

ТОРТА С МАСКАРПОНЕ , МАЛИНИ  И ЧЕРЕН ШОКОЛАД С ДЪХ НА МЕНТА



Продукти за торта с диаметър 18-19 см и височина 12см

1 пак бишкоти
1 пак готови правоъгълни блатове

За малиновия пласт:
400-500г пресни малини
4 суп.лъж захар
50мл вода
1 желатин  на Д-р Йоткер + 40мл студена вода

За крема:
250г маскарпоне
600мл животинска неподсладена сметана
300г бял шоколад
80г черен шоколад с мента
1 желатин на Д-р Йоткер + 40мл студена вода

Приготвяне на малиновия слой:
Малините се измиват добре, наръсват се със захарта и се заливат с водата. Слагат се в тенджера да заврат за 3-4 минути. Намачкват се на пюре с вилица. Част от сиропа се отделя и се използва за напояването на бишкотите.  Желатина се накисва в 40мл студена вода да 5 минути. Малко от топлата малинова смес се добавя към него , за да се темперира и после се добавя към малините. Разбърква се добре, докато се разтвори напълно. В две форми с диаметър 18см се слага домакинско или алуминиево фолио и се разпределя по равно малиновата смес. Оставя се в хладилника за няколко часа докато стегне желатина.

Приготвяне на крема:
400мл от сметаната се загряват в тенджера на котлона. Вътре се натрошава белия шоколад. Маха се от огъня и се разбърква до пълното стопяване на шоколада. Желатинът се накисва във водата докато набъбне. След това леко се темперира с топлата шоколадова смес и после се добавя към нея. Разбърква се пълното му разтопяване. Оставя се да се охлади. Когато изстине напълно към него се добавят маскарпонето и разбитата останала сметана.

Сглобяване на тортата:
Съветите, които ще ви дам са вследствие на изводите, които си направих, докато сглобявах тортата, понеже допуснах някои грешки , които доста ме затрудниха.
Съвет 1: Нагласете ринга с диаметър около 18-19см. Нарежете единият от готовите  правоъгълни блатове на две ленти /при мен се получиха с височина 11.5 см./ и ги поставете от вътрешната част на стените на ринга. Другият готов блат изрежете с диаметър равен на дъното ринга и го поставете като основа. Намажете го леко с белия крем.
Всяка от бишкотите топнете в малиновия и подрете плътно една до друга, като хубаво запълните формата. Заради кръглата основа ще се наложи някои от бишкотите да ги начупите според начина на подреждане. 
Отгоре поставете отново тънък слой крем. Извадете стегналия малинов слой, внимателно отстранете фолиото и го поставете върху бишкотите и крема и отново поставете тънък слой крем. Следва нов ред бишкоти , потопени в малинов сироп. Върху тях се разпределя по-дебел слой от крема , около 1.5см и вътре се начупват черния шоколад с мента. Отново се поставят бишкоти, малко крем , малинов пласт, малко крем и се завършва с изрязан кръг от готовия блат, който да затвори тортата отгоре. Ако видите, че имате още място до горната част на страничните блатове, то наредете още един слой бишкоти и крем и тогава завършете с готовия блат.
Съвет 2: В случай, че няма да покривате тортата с фондан, няма нужда да я обличате с готови блатове, а просто я наредете , както се приготвя тирамису.

След като тортата стегне за няколко часа в хладилника /аз я оставих цяла нощ/ , измажете с приготвен предварително маслен крем /100г много меко масло + 200г пресята пудра захар/ и покрийте със захарен фондан. Украсата е по ваше желание :)

А ето как изглежда тортата отвътре :)


До скоро! Весело и горещо лято ви пожелавам!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...