петък, 20 юли 2012 г.

Тралала, тралала, на рожден ден ела ....

Надя е един прекрасен и талантлив млад човек, който успява да доставя на много жени добър външен вид и прекрасно настроение. Дали се досетихте, че тя е фризьор не знам, но аз като излизам от нейния салон, със сигурност съм в много добро настроение. Пред 3 месеца тя ми се обади с молба да направя торта за голямата й дъщеря, която е фен на Рапунцел. Тогава сътворих ето тази торта
 и двете с Александра бяха много доволни.
Неусетно дойде и първият рожден ден на другата дъщеричка на Надя - малката красавица Кристиана, която пък е наборче с най-малкия ми син Матео. Надя искаше нещо нежно и кукленско и да има бебче и пеперуди. Аз пък преди време бях виждала няколко торти на Буболинка с мотиви от детски рокли и реших, че сега е момента да направя подобна торта. Та ето от идеите и на двете ни се получи това


Самата торта е много лека и подходяща , както за летните горещини, така и за най-малките гости на рождения ден

Торта с банани

Блатове с плодов дъх
Продукти:
4яйца
360г брашно
250г кристална захар
250г кафява захар
60г царевично нишесте
2 1/2 ч.л. бакпулвер
2 1/2 ч.л сода
щипка сол
280мл гъст айран
150мл олио
280мл горещ плодов чай (аз използвах "Екзотик" с банан)

Приготвяне 
Яйцата се разбиват добре с олиото и се добавя айряна. В друга купа се смесват всички сухи съставки - двата вида захар, брашното, нишестето, бакпулвера, содата и солта и се разбъркват. Към тях се добавя яйчната смес и когато всичко се смеси добре се прибавя предварително подготвения горещ чай. Сместта се разделя на две части в тавички предварително заслатни с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25минути или до суха клечка. След като двата блата изстинат добре се разрязват на две части.

Бананов мус
Продукти
400мл течна сладкарска сметана
400мл заквасена сметана
350г крем сирене "Филаделфия"
1ч.ч. пудра захар
1 желатин на д-р Йоткер
3бр  добре узрели банана

Приготвяне:
Крем сиренето се разбива с пудрата захар и към него се добавя предварително подготвения и втечнен желатин /разтваря се в 40мл вода, оставя се да набъбне и после се втечнява на водна баня, като се внимава да не завира/. Отделно се разбива течната сметана и към нея се добавя заквасената. Към тях се добавя и желатиновата смес и се оставя леко да стегне в хладилника. При сглобяването на тортата върху всеки ред с крем се нареждат плътно парченца банани. Тъй като бананът много бързо потъмнява ви съветвам да го нарежете непосредствено преди да го сложите в тортата.Накрая, ако покривате тортата с фондан, не я измазвайте с този крем, а с отделно приготвен маслен крем и тогава сложете фондана.



6 коментара:

  1. Чудесни са всички показани торти! А тази много ми хареса, защото е подходяща за по-малки деца:) Имам няколко въпроса и много ще се радвам ако ми отговорите:
    1. Блатовете сиропират ли се?
    2. Над четвъртият блат не се слага крем или греша? Т.е. Имаме 4 блата и 3 слоя крем (по моите изчисления)
    3. Накрая, преди да сложим фондана мажем ли с маслен крем?
    4. Колко време е нужно да престои тортата преди консумация, за да се слеят добре вкусовете?
    Съжалявам ако съм станала досадна, но много ще се радвам ако ми помогнете с отговорите си:)
    Хубав ден!
    Шенел

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, Шенел!
    По І-вия въпрос - специално този тип блатове аз не ги сиропирам, защото стават доста сочни и си поемат колкото е необходимо от крема.
    По ІІ-рия въпрос - правилно сте разбрала, че над четвъртия блат не се слага крем, но това е само при условия, че ще покривате тортата с фондан, иначе спокойно можете и отгоре да я измажете с кремче.
    По ІІІ-тия въпрос - Преди да се сложи фондана цялата торта се измазва добре с маслен креми и се оставя леко на стегне в хладилник преди слагането на фондана
    По ІV - тия въпрос - 24-30часа са напълно достатъчни хем тортата да е сочна и вкусна и едновременно съвсем прясна. Дори и 48 часа да престои вкусовите й качества се запазват! Повече престой не гарантирам поради наличието на заквасена сметана и плод, които много бързо ферментират, особено през лятото!
    Успех в правенето и ще се радвам да споделите резултата :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,Ани.Поздрави за чудесната рецепта.Направих тортата за рожден ден на едно момиченце,което много се зарадва.Вкуса беше уникален.Благодаря за вкусните рецепти.Петя.

    ОтговорИзтриване
  4. Петя, много се радвам, че рецептата ви е допаднала! Благодаря за споделените отзиви!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, за съжаление чак сега намерих време да пища. Тортата се получи чудесна,а за блатовете - мъжът ми каза, че може без крем да се хапват - имали вкус на сочна суха паста, каквото и да означава това:) Поздрави и усмихнат ден.
    Шенел

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...