петък, 3 август 2012 г.

Плодова торта и Наздраве от сърце!

Тази торта е най-бързо правената от мен и съм много доволна, че се получи точно така, както си я представях. От поръчката до взимането - малко повече от 48 часа. А от започванеприготвянето на блатовете до последната декорация, малко по-малко от 40 часа. Това за мен си е цяло постижение, тъй като обикновено предпочитам да разполагам с доста повече време. Краси знаеше, че доста късно ми се обажда и затова беше съгласна да направя, какъвто вид аз преценя само и само да има торта, още повече , че я поръчваше по повод рождения ден на баща й, а както тя самата се изрази "Най-обичаният дядо". Тук малко се поизложих, защото в бързината вместо "обичан" съм написала "добър" и силно се надявам, да не ми се разсърдят. 
Вариантите, между които трябваше да избирам бяха - нещо свързано с риболов, маса с чашки и питиета или нещо от сорта. Тогава ми хрумна идеята за бутилка с ракия , сложена в кутия, тъй като рожденика се оказа ценител на гроздовото питие. Още повече, че преди няколко месеца имах идеята да направя подобна торта за моя баща, но поради непредвидени обстоятелства, пътуването ни за рождения му ден отпадна и така не направих тортата. Сега обаче възможността беше на лице и вложих всичко от себе си, все едно я правя за татко!
Сигурна съм, че всеки един дядо би се радвал да е най-обичания и най-добрия за своите внуци!
Като вкус Краси искаше нещо лятно и леко и затова се спряхме на лек крем с крема сирене и много плодове. Идеята беше да наподобява на плодова пита :)

Ето как изглеждаше преди сглобяването 
А ето я и в моята интерпретация
А сега и рецептата:

Маслен блат
/рецептата е адаптирана от тук/
Продукти:
10 яйца със стайна температура
375 г брашно
275 г захар
125 г масло

Приготвяне:
Яйцата със захарта се разбиват в купа , поставена в гореща вода. Разбиването продължава около 6-7 минути, докато сместта избледнее и се сгъсти. След това се изважда от водата и се разбива още 2-3 минути да поизстине. Брашното се пресява предварително, най-добре 2-3 пъти, за да вмезе максимално много въздух в него. Маслото се разтопява и охлажда и се добавя към яйчната смес, а накрая се прибавя и брашното. Не трябва да се бърка с миксер, а само със шпатула, за да не спадне обемът на сместта.  
Фурната се загрява на 180г и сместа се разпределя в 2 тави с размери около 30/22см , застлани с хартия за печене. Пече се около 15-20 минути или докато клечката за зъби излезе суха. Добре опеченият блат е леко златист на цвят и се е отделил от стените на тавата. След изваждане на тавите от фурната се изчаква 5 мин преди блатовете да се обърнат на решетка. Всеки от
блатовете се разрязва на 2 части и се получават 4 блата. Може и да се пекат отделено, но тогава за всеки блат е добре сместта да се разбърква отделно, защото иначе докато стигнете от първия до четвъртия блат сместа  ще загуби обема си.


Крем с плодове
Продукти:
2 пак. /400г/ крема сирене  
400г заквасена сметана
600г млечна сметана, може и растителна, но с млечната става по-хубав
2 пак. желатин д-р "Йоткер"
50мл вода
200г пудра захар
200г малини
200г киви /обелено/
200г праскови /обелени и изчистени/
2 банана

Приготвяне
Крем сиренето се разбива с пудрата захар. Желатинът се разтваря в 50мл студена вода и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня и се добавя към крем сиренето. Течната сметана се разбива на пухкав крем и към нея се добавя заквасената. Към двете сметани се прибавя крем сиренето и желатина. Кремът се оставя за около 40минути в хладилника леко да стегне. Върху всеки блат се разпределя крем и върху него се нарежда микс от плодовете.











2 коментара:

  1. Ех, този дядо е истински щастливец с такава торта! Да е жив и здрав! Много добра идея! Поздрави, Виолета

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Виолета, доколкото разбрах, наистина изненадата е била пълна!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...