събота, 29 септември 2012 г.

Бърза торта с "Орео" и хайде да танцуваме!

Има моменти, когато човек не разполага с много време, но въпреки това иска да направи хубава и ефектна торта. В такива случаи трябва да се действа бързо и да се изберат внимателно и украсата, и вкусът на тортата. За тази торта аз заложих на готово приготвени пандишпанени платки и бърз крем с бисквитки "Орео".Освен това, не е задължително да има украса от фондан върху цялата торта , за да бъде тя ефектна.

Дизайнът на тортата е изцяло по проект на рожденичката, която е съученичка и приятелка на моята дъщеря и в момента е на много музикална вълна. Ето часто от обяснението, което ми написа: "...Нещо свързано с музика или танци. На музикална вълна съм. Аз имам една идея, обаче не знам дали не те затруднявам. Нали знаеш как дават по филмите как танцуват върху едни шарени работи и отстрани има тонколони :) Сега се опитвам да го нарисувам и да добиеш някаква представа….И там някакви други работи, абе доизмисли я …. :)" И ми изпрати ето тази рисунка.
От тук насетне можех да направя , каквото сметна за добре, което е най-хубавото в случая :)

За да направя тонколоните използвах изрязани от стериопор кубчета, които измазах със смес от 100г пудра захар  и 1 белтък и оставих за няколко часа да изсъхнат. След това много лесно залепих захарния фондан и оцветих с черна боя. Танцуващите силуети нарисувах върху картон и ги изрязох , след което ги изрязох и от захарния фондан, който разточих по-дебеличко. Сложих в основата по една клечка, за да ми е по-лесно да ги забия в тортата. Оставих ги да изсъхнат една нощ. Когато тортата беше готова наредих цветните кръгчета и останалите елементи, а отстрани наръсих със счукани на едро бисквитки "Орео", на които предварително бях махнала крема по средата. Цялата торта предварително е измазана с крем :)

Ето и самата рецепта

ТОРТА "ОРЕО"

Продукти
5 бр пандишпанени платки с какао
/аз използвам на фирма "Кедър" /
1/2 каф. чашка прясно мляко
2 суп.лъж. какао "Нескуик"

За крема:
600г студено прясно мляко
400мл течна сладкарска сметана
200г заквасена сметана
1 кут. подсладено кондензирано мляко /в случай че нямате, увеличете количеството на двете сметани с по 200г и добавете 1 каф.ч. пудра захар/ 
1 кут. бисквити "Орео" /176г/ за крема
1 пак. бисквити "Орео"от /66г/ за поръсване

Приготвяне:
Кремът се разбива с прясното мляко и към него се прибавя кондензираното мляко. Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя заквасената. Всичко се разбърква заедно.

Сглобяване на тортата:
Какаото "Нескуик" се разтваря в студеното мляко и всеки от блатовете се сиропират леко, не трябва да се прекалява. Слага се част от крема и се нареждат начупени на четири бисквитки. Бисквитките от пакетчето се разделят и кремчето , което е посредата се отстранява с нож и също се слага между блатовете. Добре е да предвидите предварително да ви остане крем за измазване на тортата. Прибирате в хладилника да стегне и след няколко часа или най-добре една нощ , украсявате с натрошени бисквитки "Орео" . Не бързайте да ги слагате, докато кремът не е стегнал в тортата, тъй като ще омекнат от влагата в него и ще се разкашкат :)






2 коментара:

  1. Здравей! Искам да попитам, кондензираното мляко трябва ли да се вари предварително 3 часа? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  2. Не, не се вари. Само трябва да е подсладено. Ако го сварите ще стане карамелен крем.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...