понеделник, 11 февруари 2013 г.

Мъфини с тиква, портокал, овесени ядки и орехи- една неочаквано добра комбинация

 
Много пъти съм се чудила каква е разликата между мъфини и къпкейкове.

Попадала съм на различни рецепти, като от всички резултатът е бил един и същ. 
Да, ама не!!! :)
Това е така само на пръв поглед. За ценителите и разбиращите от този вид сладкиши има съществени разлики между двата десерта. Ако ви е интересно и искате да разберете какви са те, може да прочетете ето тук.

И така, спазвайки правилата в технологията на приготвяне, днешната публикация е посветена  на едни изключително вкусни и нетрадиционни МЪФИНИ, които съчетават в себе си деликатните вкусове на тиква, овесени ядки, портокалови корички и орехови ядки.

Ето и нужните продукти за тази експлозия от вкусове

Продукти за 12бр мъфини:
2 бр яйца
200г изчистена, сурова, настъргана на ситно ренде тиква /около 1ч.ч/ *мисля си , че много успешно тиквата може да се замени и с настъргани моркови/
1/2 ч.ч кафява захар
1/3 ч.ч бяла захар /може да сложите и само бяла захар около 1/2ч.ч, особено, ако тиквата е достатъчно сладка/
1/2 ч.ч разтопено масло или олио /около 100г/
100мл течна пълномаслена сметана  /може да се замени със същото количество цитрусов фреш или прясно мляко/
1ч.ч брашно
1ч.ч фини овесени ядки
1 бакпулвер
50г счукани на по-едро орехи
3 суп.лъж кандирани портокалови корички /ако нямате може да настържете кората на един портокал или лимон/

Приготвяне:
Тиквата се настъргва на ситно ренде или кухненски робот и леко се оцежда от сока. В купа се разбиват яйцата и към тях се прибавя тиквата, маслото/олиото/ и сметаната. Разбъркват се. Брашното, захарта, овесените ядки и бакпулвера се смесват в друг съд и се добавят към течната смес. Накрая се прибавят орехите и кандираните портокалови корички.
Сместа се разпределя в предварително подготвени хартиени капсулки във форма за мъфини. Можете да сложите около 2/3 смес, защото тези мъфини не се надуват много.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25минути.

Изваждат се от формата върху решетка и се остават да изстинат добре.
Най-вкусни са след известно преседяване, за да могат всички вкусове да се слеят и да се усеща по-добре ароматът им.









2 коментара:

  1. Мога да си ги представя колко са ароматни и вкусни. По принцип обичам тиквени и морковени, особено в комбинация с орехи и портокалови корички. Новост са овесените ядки. но и техния вкус харесвам, така че...Вкусничко е това мъфинското, което си приготвила!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, наистина се получи много добра комбинация. А щом и децата ми я одобриха, вече е в любимите ни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...