събота, 25 май 2013 г.

Домашен сладолед - 3 в 1

Както всички деца и моите обожават сладолед. Имам чувството , че само на това могат да живеят. Ама защо ли се чудя, като и ние със съпруга ми сме същите :) Като излезем на разходка първото нещо, което се иска е сладолед - всякакъв, бял, плодов, шоколадов. Мрънкане голямо. И след като се изяде, навръщане пак се иска :)
При последното посещение в Джъмбо дори си купих специални купички за сладолед и подходяща лъжица за сервилане. Тя обаче се оказа не много сполучлива или пък аз все още не съм свикнала как се борави с нея. Външният вид на сладоледа не е от най-добрите, но обещавам да се усъвършенствам :) Вкусът обаче определено си заслужава :) Цяло лято това се очертава да бъде десерта в къщи :)


Рецептата, която ще ви представя е за сравнително малко количество - от всеки вид излиза около 300г сладолед. Но тъй като исках да пробвам няколко различни вкуса, затова го разделих по този начин.
Вие, ако искате може и да направите само един от посочените вкусове, като увеличите съответния продукт - шоколад, мента или ягоди около три пъти :)

ДОМАШЕН СЛАДОЛЕД - МЕНТА, ШОКОЛАД И ЯГОДА


Продукти:
6 жълтъка
130г захар /ако обичате по-сладко може да я увеличите на 150г/
500 мл животинска пълномаслена сметана
300 мл пълномаслено прясно мляко
1 ванилия

100г черен шоколад

5-6 бр ягоди

1 ч.л сушена мента
20мл ментов сироп /или вода/


Приготвяне:
Жълтъците се разбъркват със захарта и прясното мляко. Добавя се сметаната и ванилията. Всичко се слага на котлона и се бърка непрекъснато, за да не загори. Не трябва да се допуска сместа да завира. Бърка се в продължение на около 20-30 минути, докато стане с гъстотата на боза. Сваля се от котлона и се разделя на три части в три дълбоки съда /аз използвах кутии от маскарпоне :)/

В първата кутия се слага начупения шоколад и се разбърква до неговото стопяване.



Сушената мента се слага във водатата или ментовия сироп и се затопля до завиране. Прецежда се през марля и се добавя във втората кутия. 



Трите кутии се прибират във фризера. Тъй като количеството е малко, през всеки 10 минути сместа се разбърква. Аз разбърквах около 3-4 пъти, докато сместа започна да се сгъстява.
Когато започне да се сгъстява в третата кутия се добавятн изчистени и нарязани на парченца ягоди.

След това сладоледа се оставя за 6-7 часа или една нощ във вризера да стегне хубаво.

Преди да се консумира е необходимо да се извади 15-20минути , за да остпусне и да може да се сервира.

Добър апетит и действайте смело в импровизициите с вкусовете :)



3 коментара:

  1. Аз имам въпросче:)Сметана течна сладкарска(такава за разбиване) или готварска се използва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Животинската сметана е неподсладена и става, както за готварство така и за сладкарство :-) Маслеността й е поне 30%. Четете добре етикетите, защото понякога външния вид лъже. :-)

      Изтриване
  2. Ани, направила си едни от любимите ми сладоледи! Такива купички за сладолед си купих миналата година, но така и не съм ги пробвала още, но скоро и аз ще открия сладоледения сезон у дома :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...