сряда, 23 май 2012 г.

Лешници, шоколад, карамел и още нещо ....

Наближаваше поредният рожден ден на съпруга ми. Тъй като той е опитвал всичките ми кулинарни изблици, трудно бих могла да го изненадам с нещо. От доста време мислех каква  да бъде тортата и точно в последния момент едно от момичетата в тортената тема в бг мама пусна тази рецепта. Бях запленена от комбинацията от вкусове и реших, че ще я пробвам. Първоначално малко се притесних, защото не разполагах с точните продукти, които тя беше използвала, но след като получих окуражителни думи от нейна страна, че и със заместители ще се получи се навих окончателно.
Ето оригиналната рецепта за Торта "Шоколад и дантели". Тъй като аз нямах възможност да изработя подобна дантела за украса, реших , че моята торта дантели няма да има , но пък ще има нещо друго, а по-долу в рецептата ще разберете какво точно :)

Маслен блата с диаметър 20см 
Продукти за три блата:

370 г брашно
120 г пудра захар
150 г готварски тъмен шоколад, нарязан на парчета
10 г бакпулвер
50 г филирани бадеми или натрошени на едри парчета
2 яйца
370 мл прясно мляко
160 г меко масло
Приготвяне:  В купа се смесват всички сухи съставки (първите 5). Добавяме яйцата и прясното мляко Добавяме предварително размекнатото маслото и разбъркваме до смесване на продуктите. Разделяме мислено сместта на 3 части изсипваме всяка част във форма, покрита с пекарска хартия. Всеки от блатовете печем в предварително загрята фурна на 180 градуса , за около 20минути или докато излезе суха клечката, бодната в средата.
 Изваждаме и оставяме за около 3 мин да се охладят на решетка, след което изваждаме от формата за печене и оставяме да се охлади напълно.

Карамелен крем с лешници
Продукти:
160 г  кристална захар
20 мл студена вода
30г масло
50 мл сладкарска сметана
200 крем сирене /аз ползвах Маскарпоне/
200 мл сладкарска сметана
100г млечен шоколад , нарязан на парченца
50 г предварително запечени, обелени и нарязани на едро лешници

Приготвяне: Захарта се залива с водата и се слага на котлона докато се карамелизира. Сваля се от котлона и се прибавя мекото масло, като бърква непрекъснато. След като леко се охлади се добавя течната сметана. Когато кремът изстине напълно се добавя Маскарпонето, а накрая и предварително разбитата сладкарска сметана.

И още нещото :) за външната украса на тортата
Крем с маскарпоне и сметана 
Продукти:
300г маскарпоне
1/2 ч.ч пудра захар
150мл сладкарска сметана
Приготвяне: Маскарпонето се смесва с пудрата захар и накрая се добавя предварително разбитата сладкарска сметана. Смесването на двата продукта може да се направи на ръка, за да не се пресече Маскарпонето.Остава се в хладилник да стегне за 1-2 часа.

Сглобяване на тортата :)
Всеки от блатовете се сиропира със сироп по желание - аз използвах карамелен. Карамеленият крем мислено се разделя на две части. Първата част се изсипва върху първия блат, поръсва се с половината от парченцата шоколад и половината от лешниците. Слага се вторият блат и процедурата се повтаря. Накрая се слага третият блат и само се сиропира. Тортата се стяга в тортен ринг и се оставя да преседи една нощ в хладилника. След това се маха ринга и се измазва с крема от Маскарпоне. Украсата оставам на вашето въображение!

Ето моята как се получи:

След много изядени торти през последните две години, съпругът ми беше впечатлен, изненадан и изключително доволен от тази прекрасна вкусова комбинация!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...