понеделник, 25 юни 2012 г.

Ягодова свежест или процесът по сглобяване на една торта

В повечето кулинарни блогове предимно се представя крайния резултат на приготвеното ястие.  Лично аз много харесвам местата,  където е описано стъпка по стъпка как е направено то.
Рецептата за торта "Медовик" вече съм ви я представяла , но в днешния вариант с ягоди ще ви видите етапите на нейното сътворяване.
Тъй като идеята  дойде твърде спонтанно, /както и повечето неща при мен :)/ пропускам самото точене и печене на блатовете, което ще ви покажа в някоя следваща публикация.
 Стъпка по стъпка Торта "Медовик" 
Ако не ви се бърка домашно тесто в руските гатрономи се продават готови медени платки. :)
1. Необходими ми са 6-7 тънки медени платки,  в зависимост каква височина на тортата искате да постигнете /аз използвах 7бр/. Съветвам ви за тази рецепта да използвате обикновено брашно, без набухвател, защото аз забравих и платките ми се надуха малко повече от необходимото.

2. Около 400г измити,изчистени и нарязани на филийки ягоди, предварително поръсени с 2-3 суп.л. захар
3. 4 кут. заквасена сметана /за предпочитане Данон/ от по 200г разбъркана с 1ч.ч захар и към нея добавени 200мл предварително разбита течна  сметана и 400г крема сирене. Отделете една част /около 1/6/ , която да ви остане за измазване на тортата. Ако ще я покривате с фондан, тогава няма да ви е необходим крем за измазване отгоре, така че разпределете всичкия между платките
4. Изцедете сокът от ягодите и то прибавете към сметановия крем
5. Нагласете регулиращ ринг според диаметъра на изпечения блат
6. Разделете мислено сместта в зависимост от броя на блатовете, като не забравяте, че имате отделено количество за измазване. Върху кремът наредете парченца ягоди.
7. Редувайте платка, крем и ягоди, докато изразходите цялото количество. И да не си помислите, че нямам кой да ми помага и да ме наглежда :))
8. Измажете цялата торта с предварително отделения  сметанов крем.
9. Смелете в блендер 100г предварително изпечени бадеми и 5-6 обикновени бисквити и наръсете тортата от всички страни. Декорирайте по желание. Аз се спрях на декорация от морски създания :)
10. А ето и как изглежда тортата отвътре.
Имах удоволствието и аз да я опитам и определено много ми хареса този освежаващ и изключително летен вариант.

Добър апетит!





8 коментара:

  1. Страхотна торта се е получила! А мъничкият готвачо-наблюдател е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, тортата е като част от някой романтичен остров, много красива :)
    За вкуса само си мечтая, записвам си я в списъка за приготвяне!
    Матео е страхотен!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Траяна, в повечето случаи все едно от трите деца влиза в кадър на някоя от снимките :))) Понякога доста ми пречат , но какво да се прави трябва да се приемат и екстремните условия , които се създават! :)
    Мариянка, когато я взеха тортата, точно това бяха думите, че само палмите липсвали :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, просто изглежда вълшебно!

    ОтговорИзтриване
  5. Парче от морския рай и за мен, моля! Прекрасна е, Ани! Много истински мидички!

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, изпращам по диейчел веднага :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Много готино, наистина и ми изглежда лесничко за първи опит :), само да видя тези платки от къде да намеря :), или да взема да ги пекна..

    ОтговорИзтриване
  8. Мими, най-добре си ги направи. В началото на публикацията има рецептата. Стават много лесно и бързо. Аз забърквам тестото вечерта, оставям го в хладилника и на сутринта точа и пека.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...