петък, 29 юни 2012 г.

Шоколадови и какаови варианти на блатове и кремове

Семейството на една от най-близките ми приятелки са истински шокоманияци. Обожават шоколадовите торти и почти за всеки повод желанието им е за нещо шоколадово.
Ето защо реших в тази публикация да отделя специално място на трите най-често използвани от мен какаово/шоколадови блата и шоколадови кремове, а вие да ги комбинирате, както намерите за добре.
В блога на Ирина Купенска има страхотни рецепти на шоколадови блатове, които са моето вдъхновение за настоящите рецепти.


Какаов блат с олио /І-ви вариант/

Продукти за блат с диаметър 24см /4 платки/
4 яйца
250г кафява захар
280г бяла захар
360г  брашно 
100г какао
150мл олио
280г горещо кафе, може и нес, но за предпочитане еспресо
280г гъст айрян /2мляко:1вода/ 
2 1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л сода
щипка сол

Приготвяне:
Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и солта се слагат в купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айрана също се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се разбърква добре. Не е необходимо да ползвате миксер, тъй като съставките много бързо се разбъркват и с вилица. Накрая се изсипва горещото кафе и сместа се бърка, докато стане гладка и еднородна. Става сравнително рядка смес, което да не ви притеснява.
Разделя се на две части и се изсипва в застлана с хартия за печене тавичка. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 20-25минути. Изпечените два блата се оставят да изстинат, след което се разрязват на равни части и се получават 4 блата.
Тъй като аз предпочитам торти винаги високи над 10см, в повечето случаи ще забележете , че рецептите , които публикувам са с минимум 4 блата. Ако искате по-ниска торта, можете да изпечете сместта в по-голяма тавичка и да я разделите на три части, като в този случай няма да ви се наложи да режете блатовете. Блатовете стават много крехки, сочни истоят леко влажни, така че нямат нужда от сиропиране, освен ако не предпочитате много сиропираните торти.

Какаов блат с масло /ІІ-ри вариант/
Продукти за блат с диаметър 22см /4 платки/
200г меко масло
300г захар
4 яйца, на стайна температура
350г брашно
1 бакпулвер
1 щипка сол
2 ч.л. ванилия
50г какао
250мл бътърмилк /прясно мляко с 1ч.л.оцет или лимонов сок се оставя за 10-15минути/

Приготвяне:
Смесват се брашното, какаото, бакпулвера, ванилията и солта.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10-15 минути да си взаимодействат.
Мекото масло се разбива със захарта, докато сместа изсветлее. Яйцата се добавят едно по едно, като се изчаква да се усвои напълно, преди да се добави следващото. Брашнената смес се разделя мислено приблизително на 3 части. Добавя се 1/3 от нея, после половината от прясното мляко, пак 1/3 брашно, следва другата половина прясно мляко и се завършва с последната 1/3 брашно.

Получената смес се разпределя на две части в тортената форма с падащи стени, предварително застлана с хартия за печене. Пече се около 25-30 минути, или до суха клечка.
Всеки от двата блата, като изстине добре се разрязва на още две части, за да се получат 4 платки.

 Шоколадов блат с шоколад /ІІІ-ти вариант/

Продукти за 3 броя тънки блата с диаметър 18см:
100 г меко масло
120 г захар
2 яйца на стайна температура
200 г черен шоколад /ползвах със 74% какао/
100г млечен шоколад /ползвах Милка/
150 мл. подсладена сладкарска сметана
1/2 ч.л. бакпулвер
50 гр. брашно
Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем и към тях се добавят едно по едно яйцата. Продължава се разбиването докато сместта си утрои обема. Разтопяваме всичкия шоколад на водна баня или в микровълновата на ниска температура. След като леко се охлади се излива при другата смес и отново се разбива. След това внимателно се добавя течната сметана. Накрая се прибавя брашното, разбъркано предварително с бакпулвера. Разбръква се добре и се разделя на три части.  Пече се в предварително застлана с хартия за печене форма до готовност. На моята фурна й отне около 20 минути за всеки блат. Когато блатът е готов и изпечен отгоре се понапуква, има плътна текстура и  е много ароматен. Ако желаете може и да го сиропирате, но аз не предпочитам.

Какаов блат с нишесте /ІV-ти вариант/ /адапт.от тук/
Продукти за тава с диаметър 24см
8 яйца
240г захар
180г брашно
50г какао
60г натурално нишесте
1 бакпулвер

Приготвяне:
Жълтъците и белтъците се разделят предварително. Белтъците се разбиват на пяна и се добавя захарта. Продължава се разбиването, докато захарта се разтопи и белтъците станат с твърди връхчета. Жълтъците се разбъркват и внимателно се прибавят към белтъчната смес без миксер, а с дървена или силиконова шпатула. Сухите съставки се разбъркват предварително в купа и внимателно се добавят към яйцата. Разбърква се леко цялата смес докато поеме сухите съставки. Фурната се загрява предварително на 180градуси. Кръгла форма с диаметър 24-25см се затила с хартия за печене. Изсипва се половината от сместа и се слага да се пече около 15-20минути или до суха клечка. Изважда се и се оставя върху решетка да изстине. След това се изпича останалата част от сместа по същия начин. Когато и двата блата са напълно изстинали се разрязват на две части и се получават 4 платки.

ШОКОЛАДОВ БЛАТ С МАСЛО /V-ти вариант/
Продукти 
250г меко масло
430г захар
2 пак ванилия
4 яйца
380г брашно
1 1/4 ч.л бакпулвер
1 1/4 ч.л. сода
100г какао
400мл бътърмилк (прясно мляко + 2 ч.л. ябълков оцет или лимонов сок се смесват 5-10 мин)

Приготвяне
Маслото, захарта и ванилията се разбиват до получаването на пухкава смес. Добавят се яйцата едно по едно, като се разбърква до бълното им усвояване. Брашното, набухвателите и какаото се разбъркват заедно. Прибавят се на 2 -3 пъти към яйчно-маслената смес като се редуват с бътърмилка. Започва се и се завършва с брашно.  Фурната се загрява предварително на 180 градуса. В тава с диаметър 24см се изсипва цялата смес и се пече около 1.30 ч.  или докато клечката излезе суха. Оставя се за около 5 мин в тавата преди да се обърне на решетка за да се охлади напълно. Разрязва се на 3 или 4 части. Сместа може да се раздели и да се изпече на два пъти за около 30 минути всяка тава и след това всеки блат да се раздели на две части.


Шоколадов крем І-ви вариант

Продукти за торта с 4 блата
500мл течна млечна сметана, може и растителна
500г шоколад / млечен и черен 1:1/
1 кут. крем сирене „Филаделфия”
1 каф.ч пудра захар.

Приготвяне
Сметаната се загрява на котлона, без да завира и се начупва вътре шоколада. Бърка се докато той напълно се разтвори и стане еднородна смес. Оставя се да изстине, като се разбърква отвреме на време , за да не хване кора. Прибира се в хладилника до пълното охлаждане, за 3-4 часа и след това се разбива с миксера. Става много гъст крем, от който отделям за намазване тортата отгоре, а към останалата част прибавям предварително разбитите крем сирене с пудра захар. В повечето случаи моите торти не ги измазвам с крем тъй като ги покривам с фондан, затова ако решите тортата да е измазана и отгоре, трябва да увеличите крема с около 1/3

Шоколадов крем ІІ-ри вариант
Така известния шоколодов крем на Буболинка
Продукти за торта с диаметър 20см и 4 платки.
4 пресни яйца
250 гр меко масло
300 гр шоколад (аз предпочитам натурален, но може и млечен)
30 мл ром, коняк, бейлис или каквото желаете , а може и без него
1 ч.ч. пудра захар

Приготвяне:
На водна баня се разбиват яйцата заедно със захарта, докато побелеят и се сгъстят. Свалят се от котлона и се продължава разбиването докато леко сместа изстине. Постепенно се прибавя предварително разбитото масло. Ако при смесването се пресече затоплете отново леко на водна баня . Към получената смес се прибавя предварително разтопения шоколад и алкохола. Разбърква се до получаване на лъскав и гладък крем. Ако ви трябва за заливане или глазура се  използва веднага, докато е течен. За нанасяне между блатовете му е необходимо около 30минути в хладилника, за да стегне. Ако е стегнал твърде много , може отново да го затоплите на водна баня , докато се втечни.

А ето какви шоколадови торти съм правила в комбинация от горните рецерти
 Футболна топка 
Торта за принцеса
За Цветница
За кръщене

Само с шоколадовия крем на Буболинка



6 коментара:

  1. Ох, и аз кооолко много обичам шоколад... :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, бих искала да попитам първият вариант на шоколадовия крем подходящ ли е за намазване отгоре на тортата и поставяне на фондана върху него или трябва да е задължително маслен крем за намазване отгоре?

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,направих шок. блат с масло V-ти вариант, но много се троши след истиването. Няма начин да се редуват блат и крем. Някаква идея къде греша или как да избегна тоталното разпадане? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте,направих шок. блат с масло V-ти вариант, но много се троши след истиването. Няма начин да се редуват блат и крем. Някаква идея къде греша или как да избегна тоталното разпадане? Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...