вторник, 11 септември 2012 г.

В приказния свят на тортите на Ани :)

Тази торта е част от поредицата августовски торти за деца :) Малката принцеса Виктория е родена точно 10 дни преди моя син и от бебета са неразделни другарчета. По стечение на обстоятелствата до сега не съм правила торта за Вики, затова 4-тият й рожден ден заслужаваше този пропуск да се поправи, а и аз да се реванширам :) Като всяко момиченце на нейната възраст и Вики обожава приказките за принцеси, принцове и прочие. Първоначално тортата щеше да е на тема Красавицата и звяра, но после Вики реши, че иска темата да е свързана с любимата й Снежанка.
Естествено няма как Снежанка да е без седемте джуджета. Добре, че не се наложи да правя и принц на кон, че тогава не знам какво щях да правя. :)
Много се чудех какво да правя с тези джуджета, защото признавам си доста ме плашеха и изобщо не знаех от къде да ги подхвана. И тъй като майката на Вики ми е достатъчно близка приятелка дружно решихме, че ако не успея да ги направя, ще купим пласмасови и готово :) Слава богу , не се наложи, тъй като успях да се справя и с това предизвикателство :) Че дори и къща си имат :)


Като грешка отчитам, че не съобразих достатъчно добре размерите на къщата с размерите на тортата, но изводите и поуките са извадени, размерите записани, така че следващият път ще се поправя :)

Тортата вътре беше с два вида  пандишпанени блатове - ванилови и какаови.


Рецептата за първи път видях в прекрасния блог на Диляна - Savory adventures, sweet temptations 
Реших да рискувам и да я пробвам, без да съм я правила предварително, като разчитах, че Диди няма да ме подведе с вкуса  и се оказах права :) 
Всъщност в последствие се оказа, че тази рецепта присъства в един от тефтерите и на моята майка, но просто аз не съм знаела за нейното съществуване. Още веднъж се убеждавам, че днешните блогове трайно изместват писането в тефтерите, което пък само по себе си има своя чар, та сега съм в чуденка, дали и аз да не започна да си водя един такъв тефтер, който да оставя на дъщеря си, а защо не и на някоя от снахите си :) .
Реших да ги нарежа на ленти и да ги подредя по цветове, за да се получи вътре подобен на шахмат изглед.
За тази торта изпекох две дози от посочената рецепта, като в едната доза замених 1/2ч.ч брашно с точно толкова какао, за да се получи по-наситен какаов вкус. 
Блатът стана изключително сочен и пухкав и аз съм безкрайно доволна от резултата. 

Седмица по-рано бях правила бисквитена торта за вкъщи и отрязох парче от нея и за Вики. Тя толкова много я беше харесала, че решихме и тортата й за рождения ден да е със същия крем. 

Крем с кондензирано мляко
Продукти
600 мл течна подсладена сметана
450г заквасена сметана
400г подсладено кондензирано мляко
2 кут. крем сирене "Филаделфия"
3 суп.лъж. пудра захар / ако обичате да хапвате сладичкоможе и повече/

Приготвяне
Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя заквасената сметана. Крем сиренето се разбърква с пудрата захар и към него се добавя кондензираното мляко /задължително трябва да е подсладено, защото то е по-гъсто от обикновеното/. След това се добавя към сметановата смес и отново всичко се разбърква. За разкош към този крем, аз добавих парченца шоко-стикс  "Милка"
като ги начупих и наредих между блатовете и крема
Самите блатове ги сиропирах съвсем леко с прясно мляко с какао:)

Ето я и прекрасната рожденичка

3 коментара:

  1. Ани, прекрасна е тортата - и Снежанка, и джуджетата са големи сладури. Браво! Благодаря ти за хубавите думи и за доверието /прегръдка/. Всъщност, аз напоследък оценям все повече тефтера на мама. Доста съкровища се крият из тия тефтери. И колко пъти съм започвала да го преписвам я в нов тефтер, я на компютъра, но все нещо ме спира. Някак по- мило и носталгично ми е като си го разгръщам. Още веднъж поздравления за тортата! Кремът ще го опитам задължително :)

    ОтговорИзтриване
  2. И тортата, и рожденичката са супер!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, още веднъж благодаря за прекрасната рецепта, с нетърпение ще чакам нещо ново от тефтера на мама :)
    Траяна, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...