сряда, 10 октомври 2012 г.

Тирамису в шоколадова обвивка!

Поводът за тортата , която ще ви покажа днес, е 35-тият рожден ден на любимата ми приятелка Поли. С нея ни свързват едни прекрасни студентски години и едно вече 15-годишно приятелство! 

Искаше ми се тази година да й подаря нещо различно, което досега не съм й подарявала и тъй като в периода на двегодишното ми вече хоби, точно за нея торта не бях правила, реших, че моментът е настъпил :)
Доста време се чудих каква точно да бъде тортата, тъй като тя не е голям любител на сладките неща, но пък в същото време знаех, че ще го оцени подобаващо. Реших да заложа на "Тирамису", което въпреки своята класика си остава един изключителен десерт и се харесва изключително много. Казах си, добре де "Тирамису", ами украсата каква ще е??? Искаше ми все пак да има фондан.... Да е нещо семпло и красиво, а в същото време достатъчно подхождащо на самата рожденичка. Тя руса и светлоока, кафявото е от любимите й цветове и доста често присъства в облеклото й. Реших, че ще е много подходящо Шоколадовото тесто на Van444eto, което правя доста често и съм му хванала цаката. Също така Поли е много мил и спокоен човек, затова заложих на бели цветя, които да се открояват на шоколадовия фон. Още повече , че тези цветя са мой сорт и можех да си ги направя , както ми дойде отвътре :))) Добавих няколко перлички за ефирност и мисля, че добре се получи

Като цяло "Тирамису" не е десерт, който се понася с фондана и трябваше да измисля начин как да го претворя в торта.
Ще ви покажа стъпка по стъпка как точно го направих.

На първо място, освен продуктите за "Тирамису", ето какво още ще ви бъде необходимо.

Задължително е да имате тортен ринг 









За стените и двете основи на тортата  - 1 пакет готови ванилови платки. Аз взех на "Сладък път" . Съветвам ви изобщо да не ги сиропирате, тъй като са много крехки и поемат досатъчно от влагата на крема.


За шоколадовото тесто на Van444eto  /не съм сигурна нейно ли е, но тъй като когато започнах да правя торти, тя ми е давала най-много насоки за работата с него, а и като цяло е голям спец, затова така съм си го кръстила :)/

500г тъмен готварски шоколад или кувертюр
5 суп.лъж. глюкоза /с връх/ /около 150г/
5 суп.лъж. вода /около 50мл/
5 ч.л кристална захар /около 50г/
4-5 суп.лъж пудра захар за омесване
Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ. Водата и захарта се затоплят на котлона докато се разтопи захарта и се добавя глюкозата. Разбърква се и се маха от котлона. Изчаква се температурите на шоколада и глюкозата да се изравнят, като при докосване на сместа не трябва да пари. Тогава шоколадът се добавя към глюкозата и енергично се разбърква, много бързо се превръща в гъста смес, а след това става и на тесто. Размесва се добре и ако има отделяне на мазнина, се обира със салфетка. Завива се в домакинско фолио и се оставя на стайна температура за няколко часа. След това се премесва наново, ако е необходимо с няколко лъжици пудра захар. С готовото тесто се работи по къщия начин, както и с обикновения фондан :)
Тук в т.1.6.2.  има много подробни инструкции за работата с шоколадовото тесто.

За масления крем за измазване на тортата
100г меко масло
100г пудра захар
2 суп.лъж. прясно мляко.

 А  ето и рецептата за самата торта

Торта "Тирамису"

Продукти:
1 пакет /400г/ бишкоти "Савоярди"

500г "Маскарпоне"

100г пудра захар
250мл течна сметана
200мл какао Нескуик

/в рецептата на класическото Тирамису има и алкохол и яйца, които аз пропуснах, заради децата :)), но в най-скоро време тъй като вече жегите отминаха, ще го направя и с яйца :)/
Маскарпонето се разбива с пудрата захар и към тях се прибавя предварително разбитата течна сметана.

Приготвяне на тортата:
Определете с тортения ринг диаметърът на тортата. Моята беше с диаметър 20см. и височина 12см.
Единият от блатовете се разрязва по дължина на две равни части.

От другите два блата се изрязват два кръга с диаметъра на тортата, които ще служат за долна и горна основа.

Единият кръг се слага на дъното и около него се поставя ринга. По стените на ринга се слагат лентите от блат, които сте подготвили. В случай, че ви остане място да обиколите ринга, изрязвате още едно парче, толкова колкото е необходимо.
Стегнете добре с ринга

С малка част от крема се намазват основата и стените на тортата и тогава се редят бишкотите.

 Кафето трябва да е изстинало и тогава всяка една от бишкотките се топва леко.

Нареждат се по начин, по който да се запълни максимално кръглата основа.

Нанася се крем и отново се редят потопени в кафе бишкоти. И така докато се достигне до края края на височината, която е  определена.
На мене ми се получиха 4 реда бишкоти и крем. След последното нанасяне на крема, се поставя втория изрязан тортен блат.

Прибира се в хладилник да стегне са една нощ.
На следващия ден се измазва добре с масления крем и отново се прибира в хладилник да се охлади.
Шоколадовото тесто се разточва с дебелина около 2-3мм и се поставя върху измазаната торта. Декорацията е по ваш избор :)


А ето как изглежда отвътре :)










6 коментара:

  1. Stefina-браво Ани страхотно си обяснила и синмала постъпково всичко.Разкошно нежна торта в прекрасна комбинация.

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, страхотна торта! Много ми допадна идеята ти да съчетаеш тирамису и фондан! Аз от край време се каня да направя шоколадов фондан и мисля, че ти беше необходимото ми вдъхновение! Цветенцата са много сполучливи! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, просто разкошно изглежда и отвън и отвътре!

    ОтговорИзтриване
  4. Страшно вкусен десети ни показвате сега.Много ми се иска да успея да постигна същият резултат,който ни показвате ту и още тези дни ще се опитам да приготвя всичко.Пишете много подробно за начините и стъпките и ще се радвам ако покажете и някой коледен десерт,който е подходящ да изненадаме семейства си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви :) Ето едно ново предложение от мен :) http://antoaneta77.blogspot.com/2015/01/2015.html

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...