понеделник, 23 юли 2012 г.

Не съм с година остаряла, а само малко помъдряла :)

Ако знаете само колко много обичам празниците и най-вече рождените дни.....


Толкова много, че естествено с нетърпение чакам всяка година и своя рожден ден. Мислех си, че колкото повече стават годините, толкова по-малко ще ми се празнува, но е точно обратното. Тази година отново не беше по-различно, още повече , че ставах на 35г, което си някакъв своеобразен юбилей. Не знам дали е време за правене на някаква равносметка, все пак 35г не са толкова много, пък и аз първите 10 почти не ги помня, така че сигурно затова все още се чувствам като на 25. :))) Истината е , че съм изключително доволна  да посрещна средата на живота си с три прекрасни деца, страхотен мъж, който имам до себе си и от време на време ме ядосва, родителите , които много обичам, и не на последно място верни приятели, които ме зарадваха с много обаждания и чудесни пожелания.
Точно преди празника средният ми син си сцепи главата и се наложи да го залепят, а освен това  бях въоръжена с Нурофен и оцет, опитвайки се да сваля температурата на малкото ми съкровище. Тези обстоятелства обаче не помрачиха по никакъв начин обзелото ме дни по-рано прекрасно настроение. Нито пък намали ентусиазма ми да приготвя торта.
Рядко приготвям неща , които аз обичам, защото обикновено се съобразявам с вкусовете на другите. Този път обаче бях решила, че тортата ще е  изцяло по мой вкус, пък ако ще и да си я ям сама. Още като видях рецептата, преди 20 дни в  прекрасния кулинарен блог на Вики, реших , че това е МОЯТА ТОРТА - черен шоколад, мента и много малини. Какво друго му трябва на човек - нищо, само добро настроение!
Първоначално си мислех да покривам тортата с фондан и да се пробвам с рисуването, тъй като това нещо определено не го умея, та един вид да се предизвикам, но в последствие се отказах. Стигнах до извода, че тази торта  ще е истински прекрасна в изчистения си вид, без фондани и украси.
Сами ще забележете, че има промени в рецептата, но това е именно поради първоначалното ми намерение да покривам тортата :) Но и за оригиналната рецепта, съм абсолютно убедена и ви гарантирам истински и разкошен вкус.
Много се радвам, че точно с тази торта отбелязвам 20-тата публикация в блога си !

ТОРТА "МЕНТА И ШОКОЛАД"



Шоколадов блат
Продукти за 2 блата с ф20см
100 г меко масло
120 г захар
2 яйца на стайна температура
200 г черен шоколад /ползвах със 74% какао/
100г млечен шоколад /ползвах Милка/
150 мл. подсладена сладкарска сметана
1/2 ч.л. бакпулвер
50 гр. брашно 

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем и към тях се добавят едно по едно яйцата. Продължава се разбиването докато сместа си утрои обема. Разтопяваме всичкия шоколад на водна баня или в микровълновата на ниска температура. След като леко се охлади се излива при другата смес и отново се разбива. След това внимателно се добавя течната сметана. Накрая се прибавя брашното, разбъркано предварително с бакпулвера. Разбръква се добре и се разделя на две части.  Пече се в предварително застлана с хартия за печене форма до готовност. На моята фурна й отне около 20 минути за всеки блат. Когато блатът е готов и изпечен отгоре се понапуква, има плътна текстура и  е много ароматен. Ако желаете може и да го сиропирате, но аз не предпочитам. 

Ментов крем с малини
Продукти:
250 мл прясно мляко
650 мл течна подсладена сметана
3 яйца на стайна температура
30 гр. царевично нишесте
1 шепа пресни листа от мента
300 гр. бял шоколад
150 гр. масло
500 гр. малини
10 гр. желатин

За украсата  
1 кутия шоколадов чипс с мента и малко настърган бял и черен шоколад за поръсване

Приготвяне:
250г от течната сметана заедно с млякото се загряват на котлона. Яйцата и нишестето се разбиват добре до гладка консистенция. Когато млякото и се сметаната се загреят, но не са заврели, се изсипват към яйцата и нишестето с непрекъснато и енергично бъркане. След това цялата смес се връща на котлона. Бърка се  непрекъснато, докато започне да се сгъстява. Измитите и  добре подсушени ментови листа се добавя към варения крем. Аз лично предпочетох да ги пасирам вътре в него, за да е още по-осезаем ароматът им. Ако не желаете да ги оставяте в крема, можете да ги сложите още в началото с млякото и сметана и да ги извадите преди добавянето на яйцата. След като сместа се е сгъстила достатъчно се сваля от котлона и се прибавя  белия шоколад, докато се разтопи напълно. Цялата смес се оставя да поизстине и чак тогава се добавя предварително разбитото меко масло. Подготвения предварително желатин се прибавя най-накрая към крема и отново се разбърква добре. Оставя се на стайна температура до пълното изстиване на крема, а не в хладилник, за да не се желира. 
Най-накрая, когато кремът вече е напълно изстинал останалите 400 мл течна сметана се разбиват на пухкав крем и се добавят към охладения напълно яйчно-шоколадов крем.  

Сглобяване на тортата
В регулиращ се ринг се поставя единият напълно изстинал блат. Отгоре плътно се нареждат малини /количеството малини е добре мислено да го разделите на три части/ и се наръсва  предварително настърган бял шоколад. Върху тях се разпределя приблизително половината от ментовия крем. Върху него се нареждат малини, наръсват се настърган бял шоколад и се поставя другата половина от крема, като трябва да предвидите да ви остане крем, с който да намажете последния блат и тортата отстрани /аз предвидих 1ч.ч. и ми стигна много добре/  Накрая се нареждат последните малини и се поставя вторият шоколадов блат. Тортата се оставя да стегне за няколко часа или най-добре за една нощ. След като се махне ринга, се намазва отгоре и отстрани, където има блат  с останалия крем. Нарежда се ментовия чипс, а отгоре се разпределя белия и черния настърган шоколад :) 
Всъщност, украсата е въпрос на вашата преценка и въображение :)




Тази торта е невероятна експлозия от вкусове, която те кара да затвориш очи и да се наслаждаваш на всяка една хапка. Може би аз съм пристрастна, защото обожавам черен шоколад, мента и малини и  тази комбинация ме плени завинаги. Надявам се, че всички , които ще опитате тази торта, ще бъдете очаровани по същия неповторим начин като мен :)
Вики, още веднъж ти благодаря за прекрасната рецепта! 
 

събота, 21 юли 2012 г.

Любимото ми тирамису без яйца

Много отдавна се каня да ви представя една много любима моя рецепта, но нещо все не успявам. Тъй като в летните горещини това е един изключително приятен и подходящ сладкиш, бързам да се поправя.
Толкова много рецепти са тирамису и чийз кейкове съм изчела и опитвала, но все нещо не ми допадаше. Накрая направих едно съчетание, което да отговаря на две мои основни изисквания: първо - да не се пече , и второ - да няма яйца. 

Тирамису без яйца
Продукти
2 пакета бишкоти Савоярди
200мл прясно сварено /може и еспресо/ силно кафе.
50мл вино "Марсала" или ром

За крема
1 кутия /500г/ "Маскарпоне"
1 каф.ч. /5-6 суп.лъж/ пудра захар /мoже и пoвече, акo oбичате да е пo-сладкo/
200г заквасена сметана /хубаво е да е пълномаслена аз купувам руска, но и Данон става/
200мл течна млечна сметана +2 суп.лъж кристална захар /мoже и сладкарска/.
20-30г какао

Приготвяне:
Маскарпонето се разбърква с пудрата захар и се дoбавя заквасената сметана. Миксерът дoбре да се изпoлзва на ниски oбoрoти, кoлкoтo самo да се смесят прoдуктите. Млечната сметана сметана се разбива със захарта, дoкатo стане пухкава и внимателнo се дoбавя към другите прoдукти, най-дoбре с шпатула.  Не се разбива  много, за да не се пресече.

След като се приготви кафето се остава да изстине, покрито , за да не губи аромата си и след това смесва с виното. Всяка бишкотка се топва леко в сместа и се нареждат една до друга. /топването трябва да е за секунда , защото тези бишкоти поемат много бързо и лесно се разкашкват/ . Кремът се разпределя приблизително на три части, като последната трябва да е малко повече, за да може да се намаже добре и отстрани.  Прибира се в хладилник и след 2-3 часа е готово за консумация! Накрая се наръсва с какао.
Най-добре е да преседи цяла нощ, но вкъщи никога не се е случвало :)



Болтчета, винтчета, гайки.....или Тoрта с дъх на малини

За един малък майстор с пожелание всичко да му идва отръки!
Майката на Марти ми се обади по препоръка на две момичета, с които се знаем от Тортената тема Нинчето от София и Силвето от Варна. Беше много ентусиазирана, защото им предстоеше да празнуват третия рожден ден на Марти на Арапя.

На нея обаче хич не й се искаше обикновена сметанова торта със съмнително качество от местната сладкарница. В началото мислех да откажа, но след като и двете дружки по хоби ми бяха гласували доверие, а и Гери толкова искаше да има истинска торта за празника, накрая се съгласих.
За външния вид беше категорична, че трябва да присъстват любимите инструменти на детето, а за вътре се спря на лек плодов вкус с малини. Останалото остави на мен :) 
Аз пък реших, че инструментите не могат току така да се търкалят върху една обикновена кръгла торта и затова  се осмелих да се опитам да направя дървено сандъче

Блатовете са 2 бр леки пандишпанени и 2 бр. с дъх на малинов чай , а кремът е лек мус с "Филаделфия" и  цели малин.

Пандишпанов блат
Продукти
4 яйца на стайна температура
8 суп.лъж.захар
8 суп.лъж. самонадигащо се брашно /ако не разполагате с такова може и обикновено, на което да добавите 1/2 ч.л. бакпулвер
2 пак ванилия
Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват докато побелеят и си утроят обема /сместта става кремообразна, отнема 7-8минути/. Прибавя се ванилията. След това внимателно с леки завъртащи движения се добавя брашното , като се внимава сместа да не спада. Изсипва се в правоъгълна тава с размери 20/25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 15-20 минути или до суха клечка. След изстиване блатът се разрязва на две части, но може и да се раздели и да се изпече на две части

Блат с дъх на малинов чай, /адаптирани от тук/
Продукти:
2 яйца
100г кафява захар
150г бяла захар
75мл олио
180г брашно
60 г царевично нишесте
140г айрян /1:1/
140г прясно приготвен горещ малинов чай
1 1/2 ч.л бакпулвер
1 ч.л сода
1 щипка сол
1 ванилия
Приготвяне
Яйцата се разбиват добре с айрана и олиото. В отделна купа се смесват двата вида захар, брашното, нишестето, набухвателите, солта и ванилията. Към тях се добавят течните съставки и се разбърква добре. Накрая се добавя горещия чай. Сместа става сравнително рядка, но това прави блата много сочен и ароматен. Изсипва се в правоъгълна тава с размери 20/25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна в застлана с хартия за печене тава за около 30 минути или до суха клечка. След като изстине добре, блатът се разрязва на две части.

Мус с крема сирене и малини
Продукти:
400г крема сирене или извара /аз предпочитам "Филаделфия"/
1ч.ч пудра захар
400г заквасена сметана
500г течна подсладена сметана
1 есенция ванилия
450г малини
1 желатин д-р Йоткер, разтворен в 50мл вода

Приготвяне:
Крем сиренето се разбива с пудрата захар и ванилията. Към тях се прибавя предварително подготвения и втечнен на водна баня желатин. Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се прибавя леко разбърканата /може и с вилица/  заквасена сметана. Към тях внимателно се прибавя крем сиренето с желатина. Оставя се да се охлади за около 30-40минути.

При сглобяването на тортата върху всеки пласт крем се разпределят целите малини. Може предварително малините да се наръсят с 2-3 суп.лъж кристална захар и сокът , който ще пуснат да се използва за сиропиране на пандишпанения блат.

А ето го и малкия рожденик с негова прекрасна кака!




петък, 20 юли 2012 г.

Тралала, тралала, на рожден ден ела ....

Надя е един прекрасен и талантлив млад човек, който успява да доставя на много жени добър външен вид и прекрасно настроение. Дали се досетихте, че тя е фризьор не знам, но аз като излизам от нейния салон, със сигурност съм в много добро настроение. Пред 3 месеца тя ми се обади с молба да направя торта за голямата й дъщеря, която е фен на Рапунцел. Тогава сътворих ето тази торта
 и двете с Александра бяха много доволни.
Неусетно дойде и първият рожден ден на другата дъщеричка на Надя - малката красавица Кристиана, която пък е наборче с най-малкия ми син Матео. Надя искаше нещо нежно и кукленско и да има бебче и пеперуди. Аз пък преди време бях виждала няколко торти на Буболинка с мотиви от детски рокли и реших, че сега е момента да направя подобна торта. Та ето от идеите и на двете ни се получи това


Самата торта е много лека и подходяща , както за летните горещини, така и за най-малките гости на рождения ден

Торта с банани

Блатове с плодов дъх
Продукти:
4яйца
360г брашно
250г кристална захар
250г кафява захар
60г царевично нишесте
2 1/2 ч.л. бакпулвер
2 1/2 ч.л сода
щипка сол
280мл гъст айран
150мл олио
280мл горещ плодов чай (аз използвах "Екзотик" с банан)

Приготвяне 
Яйцата се разбиват добре с олиото и се добавя айряна. В друга купа се смесват всички сухи съставки - двата вида захар, брашното, нишестето, бакпулвера, содата и солта и се разбъркват. Към тях се добавя яйчната смес и когато всичко се смеси добре се прибавя предварително подготвения горещ чай. Сместта се разделя на две части в тавички предварително заслатни с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25минути или до суха клечка. След като двата блата изстинат добре се разрязват на две части.

Бананов мус
Продукти
400мл течна сладкарска сметана
400мл заквасена сметана
350г крем сирене "Филаделфия"
1ч.ч. пудра захар
1 желатин на д-р Йоткер
3бр  добре узрели банана

Приготвяне:
Крем сиренето се разбива с пудрата захар и към него се добавя предварително подготвения и втечнен желатин /разтваря се в 40мл вода, оставя се да набъбне и после се втечнява на водна баня, като се внимава да не завира/. Отделно се разбива течната сметана и към нея се добавя заквасената. Към тях се добавя и желатиновата смес и се оставя леко да стегне в хладилника. При сглобяването на тортата върху всеки ред с крем се нареждат плътно парченца банани. Тъй като бананът много бързо потъмнява ви съветвам да го нарежете непосредствено преди да го сложите в тортата.Накрая, ако покривате тортата с фондан, не я измазвайте с този крем, а с отделно приготвен маслен крем и тогава сложете фондана.



Да живее BABY TV !!! /Торта с крем "Брюле"

И ето, че дойде ред и на тортата на малката прекрасна Лора


 Третата торта - Тортата на Лора
Лорчето си я чувствам като мое дете, все пак с майка й сме приятелки от далечната 1996г и сме живяли няколко години заедно като студентки във Велико Търново, а тук в Бургас, тя ми е най-близкият човек. Още когато Лори се роди преди една година, заявих, че за първия рожден ден аз ще й направя тортата. Тъй като е голям фен на Baby TV, логично беше и тортата да е на същата тематика. Казано честно, достави ми голямо удоволствие да направя всички тези прекрасни животинки. Удоволствието беше още по-голямо, когато Поли дойде да вземе тортата и каза, че това е най-хубавата торта, която е виждала :)


Блатовете са :  шоколадов блат ІІ-ри вариант и

Крем "Брюле" с карамелени парченца
Продукти:
500г сметана /най-добре животинска 30%/
500г прясно мляко
6 или 8 жълтъка в зависимост от големината на яйцата
1ч.ч захар /може и по-малко, ако сметаната е подсладена/
2 желатина
80м вода .
Предварително подготвена карамелизирана захар начукана на ситно.

Приготвяне:
Жълтъците се разбиват със захарта и към тях се прибавя сметаната и прясното мляко. Цялата смес се слага на тих огън или на водна баня за около 20-30минути , като се бърка непрекъснато докато се сгъсти /става с консистенция на боза/ , но не трябва да се оставя да завира силно. Сваля се от котлона и се подготвя желатина. Желатинът се разтваря във водата и се оставя да набъбне , след което се добавя към топлия крем. Бърка се до пълното му разтваряне. Кремът се оставя се да се охлади и след това се сглобява тортата. При слагането на крема върху него се наръсват карамелените стружки. Този крем е много подходящ да се насипе в купички и вътре да му се сложи по една бишкота, става прекрасен десерт!



Въпреки, че никога досега не бях правила толкова торти за толкова кратко време, се забавлявах много и правенето на всяка една беше истинско удоволствие!

И ще бъда с чудна рокля ших си я сама ......

Втората торта - Тортата на Арлет

С майката на Арлет се познаваме от форума БГ мама. Преди две години бяха на почивка в с.Черноморец и пак аз правих тортата на Арлет, която също е родена на 4-ти юли.

Миналата година отново трябваше да им направя торта, но точно тогава средният ми син се разболя от шарка и отказах.
Тази година обаче отново получих предложение от Бети да направя торта за Арлет, като условието беше да има мадамски аксесоари. Тъй като Арлет също ставаше на 9, отпадна варианта за торта в розово, а заложихме на цветовете синьо и лилаво, като сребристите отблясъци ги добавих аз. Още като започнах да правя тортата исках да има нещо по-различно на нея. Някъде в нета бях гледала подобна рокля и реших, че ще е много подходяща за случая.

Тортата е с два вида блатове шоколадови І-ви вариант и ванилови пандишпанени , като съм направила по половин доза от посочените в рецептата. Кремът го правих за първи път затова искам да ви го представя.

Крем"Страчитела"
Продукти
400г течна сладкарска сметана
400г заквасена сметана
1 кут. крем сирене "Филаделфия"
3-4 суп.лъж. пудра захар
200г бял шоколад
1 желатин д-р "Йоткер" + 50мл вода
150г млечен или черен шоколад

Приготвяне:
200мл от течната сметана се разбиват до твърди връхчета. Прибавя се леко разбърканата /може и с вилица/ заквасена сметана и се оставя в хладилника. Белият шоколад се разтопява на водна баня и към него се прибавят останалите 200мл затоплена сметана /без да завира/ с енергично бъркане./Температурите на шоколада и сметаната трябва да са близки/ . Крем сиренето се смесва с пудрата захар и  към него се прибавя предварително приготвения желатин. След като смесят добре се прибавят към белия шоколад. След това цялата смес внимателно се прибавя към предварително приготвената сметана. Оставя се да стегне за около 3-4 часа в хладилника. Млечният или черният шоколад се нарязва на стружки и при всяко поставяне на крем върху блата, обилно се поръсва.

 А ето я и тортата

сряда, 11 юли 2012 г.

Спечелен сет за Далия!

Лятото е в разгара си, а горещините тази година са доста. Времето за плаж и разходки е все повече, а седенето в кухнята и пред компютъра все по-малко. Това е основната причина поради , която доста време не съм пускала нова публикация. Не мога обаче да пропусна трите торти, които направих в началото на месеца, в три поредни дни и бяха предназначени за празниците на три прекрасни деца. Та ето затова ще ви залея с цели три публикации.

Далия и Арлет са родени на 4-ти юли и стават на 9 години, а малката Лора на 6-ти юли и празнува първата си годинка!


Първата торта - Тортата на Далия 
Милена е много близка моя приятелка, която редовно си поръчва торти за семейните им поводи. В началото, преди малко повече от две години, като започнах да правя торти, една от първите беше за имения ден на нейната дъщеря - Далия, която празнува на Цветница- Торта Династия :)

Дсега обаче Далия ставаше на 9г и трябваше да измисля нещо по-специално. Тя тренира тенис от две години , така че още преди време, когато видях подобна торта, много ми се прииска да направя точно такава за нея. Слава богу Милена прие идеята веднага, а на мен ми оставаше само да я осъществя.
Казано честно доста се притеснявах дали ще се справя, защото за първи път щях да правя истинска човешка фигура, при това изправена и в действие. Искаше ми се да прилича поне малко на рожденичката и затова я направих с къдрави коси, като нея. Не знам доколко съм успяла, но когато Милена дойде да я вземе каза, че е чудесна и че това е нейната Дали! По-голямо признание от това няма. :)

Самата торта вътре е с любимите ми шоколадови блатове ІІ-ри вариант  и мус от бял шоколад, на който прибавих млечно шоколадови калети.
 А ето го и щастливото семейство

Надявам се, че скоро ще имам и разрез от тортата :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...