Ето че моето момиченце вече стана тийнейджър. На 19-ти януари навърши цели 13 години и се надявам, че тепърва ще й се случват най-хубавите и прекрасни неща в живота. Пожелавам й да е много здрава и винаги усмихната, все така емоционална и чувствителна и да постига с лекота желанията и мечтите си :)
И понеже тя е главният виновник за моето сладко хоби , нейните торти винаги ми носят много несравними емоции и преживявания.
Всичко започна от 10-тия й рожден ден и Тортата "Китара"
Още си спомням безсънните нощи и притесненията около тази торта!
И понеже тя е главният виновник за моето сладко хоби , нейните торти винаги ми носят много несравними емоции и преживявания.
Всичко започна от 10-тия й рожден ден и Тортата "Китара"
Още си спомням безсънните нощи и притесненията около тази торта!
За 11-тия рожден ден не можах да се отчета подобаващо с торта, а само с мъфини
поради независещи от мен причини, но затова пък за 12-тия имаше цели две торти :)
Една за моята "звездичка" и партито в къщи
И една за партито с нейните приятелки :)
Кецът на "Найк" също е торта :) :) :), което преди една година за мен беше голямо предизвикателство!
Дария има навика като мине единият рожден ден и веднага да започва да мисли за тортата за следващия такъв. Естествено и тази година се случи същото. Мина през какви ли не идеи и предложения, коя от коя по-странна. Накрая, за моя голяма радост, се спря на торта, която беше по сърце и на двете ни :) В момента е обзета от голямата Мустако-мания . Така, че освен, че си беше пожелала за подарък такова колие, реши, че това ще бъде и темата на партито й :)
За съжаление нямам достатъчно снимки, но с другтите две деца в къщи, само толкова успяхме да направим :)
Освен тортата, приготвих и Меденки с нейното име, тъй като самата тя не искаше да са покрити с фондан :)
Също така и кейк попсове, които да приличат на горната част на тортата :)
Не на последно място бяха любимите й мъфини с шоколадова глазура :) само , че без цитрусовия вкус :)
Имаше естествено и сандвичи, но тяхното място сега определено не е тук :)И така ето , че най-после дойде реда на тортата и рецептата за нея :)
Дария си пада изключително много по шоколадововите торти, но тъй като за миналия рожден ден тортата беше мноооого шоколадова, сега реши да е нещо по-лекичко.
Маслени шоколадови блатове
Блатовете са с много наситен какаов вкус и ги правя за първи път, но определено няма да е за последен.
Изключително много ми харесаха и влизат във фаворитите ми. Рецептата може да видите тук :)
Кремчето си го измислих като комбинация от други правени до сега и мисля, че се получи доста добре.
За блатовете за цялата торта и за кейк попсовете ми беше необходимо следното количество:
- 1 доза за долната част на тортата /първия етаж/, който е с диаметър 22см / пекох на две части и всеки от блатовете рацзрязох на още две части. За тортата използвах три блата, а четвъртият го използвах за кейк попсовете :)
- 1/2 доза за мъфина, който е приготвен в специална силиконова форма мъфин :) .
Крем с бял шоколад
Продукти за цялата торта:
300г бял шоколад
400г крема сирене
400г /една кутия/ подсладено кондензирано мляко
400г заквасена сметана
600г подсладена сладкарска сметана
Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня. Охлажда се леко и се прибавя 200г от течната сметана. Разбърква се добре. Прибавя се предварително разбърканото крема сирене и кондензираното мляко. Останалите 400г от течната сметана се разбиват до твърди връхчета /в случай , че използвате неподсладена прибавете няколко лъжици кристална захар/. Прибавя се заквасената сметана. В случай, че кремът ви се стори не достатъчно гъст, може да добавите 1 желатин, предварително разтворен според указанията. Аз лично на тази торта не съм слагала. Накрая към сметаната с внимателно разбъркване се добавя сместа с белия шоколад.
След като стегне добре се покрива със захарен фондан. Необходимо е около 900г , но след като бъде изрязано излишното количество, него може да го използвате са станалата част от украсата.
За втория етаж /мъфина/ - издълбава се вътрешната част на основата, като се остава около 1см по стените , за да се запази външния релеф. Поставя се ред от крема и от издълбаната част се натрошават трохи и се нареждат плътно, за да се образува като блат.
Така се повтаря докато мъфина се изравни отгоре само с блат. С шапката се процедира по същия начин. Накрая след като стегне крема и двете части се измазват с маслен крем и се дооформя външния релеф.
Покриват се със захарно тесто и се декорират по ваше желание.
След като двете части на тортата са готови, в средата на първия етаж се поставят 5 сламки с височината на самата торта и върху тях се центрира втория етаж. Така ще се получи стабилност и няма да има опасност втория етаж да пропадне в първия.
Имам разрез само на втория етаж, но пък на него много добре се вижда колко стабилен и плътен е този маслен блат!
Сглобяване на тортата:
За първия етаж - 3 блата и между всеки обилно количество крем. Отстрани е измазана отново с крем и има поставена готова пандишпанова платка, която обгръща цялата торта и по този начин я прави равна и гладка. След това се измазва с маслен крем, приготвих 2 дози по тази рецепта.След като стегне добре се покрива със захарен фондан. Необходимо е около 900г , но след като бъде изрязано излишното количество, него може да го използвате са станалата част от украсата.
За втория етаж /мъфина/ - издълбава се вътрешната част на основата, като се остава около 1см по стените , за да се запази външния релеф. Поставя се ред от крема и от издълбаната част се натрошават трохи и се нареждат плътно, за да се образува като блат.
Така се повтаря докато мъфина се изравни отгоре само с блат. С шапката се процедира по същия начин. Накрая след като стегне крема и двете части се измазват с маслен крем и се дооформя външния релеф.
Покриват се със захарно тесто и се декорират по ваше желание.
След като двете части на тортата са готови, в средата на първия етаж се поставят 5 сламки с височината на самата торта и върху тях се центрира втория етаж. Така ще се получи стабилност и няма да има опасност втория етаж да пропадне в първия.
Имам разрез само на втория етаж, но пък на него много добре се вижда колко стабилен и плътен е този маслен блат!
А ето и част от купона!
Да броим от едно до тринадесет!
Ще си пожелая мноооого неща!
И така и тази торта вече е в историята, но пък емоциите около нея бяха страхотни! Да видим какво ще ме очаква за следващия рожден ден!
Чудесни торти и вижда се, незабравими емоции!Поздравления!
ОтговорИзтриванеСтрахотна щерка си имаш, красива, игрива, с усет за индивидуалност! Да ти е много здрава и голяма да порасне! Тортата с мустаците много ме впечатли и развесели, а кулието е уникално! Усмивки.
ОтговорИзтриванеТова парченце по горе си го познах :) Ани, страхотна си, тортата беше мноооооооого вкусна, от снимките се вижда колко е доволна рожденичката и нейните приятелки!
ОтговорИзтриванеМного съм любопитна какво е измислила Дария за другата година :)
Благодаря ви, момичета! Много сте мили!
ОтговорИзтриванеОх, не е да не си ѝ направила торти :) Може би да бяха 13 и те за по-интересно :)
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава порасналата тинейджърка, а на теб ти пожелавам здрави нерви следващите 5-6 години :)
Викииии, много ти благодаря, да ти се връща :)
ОтговорИзтриване