петък, 18 януари 2013 г.

Честит Антонов ден на мен с вълшебна "Кукис торта"

Ето, че дойде ред и на първата нова тортена рецепта за 2013-та година!


Въпреки че за всички съм Ани, а някои дори не знаят цялото ми име, днес е Антонов ден и аз имам имен ден, защото моята мила сестричка е измислила името ми Антоанета!
Според българската народна традиция Антонов ден се празнува за предпазване от болести. Според друга повеля в народните представи са живели двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /на 18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и на налбанти.
И тъй като е много хубаво , когато има празници, желая на всички празнуващи много здраве, щастие и късмет през цялата година! GOOD LUCK! 


Аз ще празнувам в къщи с най-близките си хора и естествено няма как празникът да мине без торта.Обожавам да изпитвам нови и нови рецепти и когато си харесам някоя мира не ми дава , докато не я направя. Така стана и с днешната рецепта. Само преди 10 дни я видях в блога на Мина и си казах - "Това е тортата"! Сигурна съм, че не съм сгрешила!
Позволих си да намаля пропорциите на продуктите и направих по-малка торта, но вярвам, че това не й се отразило на превъзходния вкус!

COOKIES CAKE WITH CHOCOLATE DROPS



Кукис платки
Продукти:
1 1/2 ч.ч брашно
2/3 ч.ч захар /може да се смеси бяла и кафява/
1 яйце
125г меко масло
1/2 ч.л сода
1/4 ч.л сол
1 пак.ванилия
1 ч.ч /около 150г/ шоколадови копчета /дропс/ или нарязан на парченца готварски шоколад

Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта на пухкав крем. Добавя се яйцето и ванилията. В купа се разбъркват брашното, солта и содата. Добавят се постепенно към яйчно-маслената смес. Разбърква се добре и накрая се изсипва шоколадовия дропс.
Върху хартия за печене се изрязват 5 кръга с диаметър 15см. /Ако искате тортата да е с по-голям диаметър, трябва да намалите броя на платките на 4 или да забъркате по-голямо количество от посочените продукти/  Сместа се разпределя върху всеки от кръговете по равно. След това с друго парче хартия за печене се притиска отгоре докато се запълнят очертанията на кръга и се получи кръгъл блат с дебелина около 0.5см /не трябва да са по-тънки, защото ще се изгубят в крема след като тортата престои/.  Ето тук може да видите нагледно как точно да го направите. В предварително загрята на 180 градуса фурна се изпича всяка една от платките за около 10 минути или до покафеняване на крайчетата. Изваждат се от фурната и се оставят напълно да се охладят. Първоначално са мекички , но много бързо се втвърдяват и стават хрупкави като бисквитки. Не се сиропират.

Крем с бял шоколад
Продукти:
120 г  бял шоколад /аз използвах 3 бр LZ/
30г меко масло
200 г крема сирене
200г течна сладкарска сметана за разбиване /подсладена/
200г заквасена сметана /Данон/
Приготвяне:
Начупеният на парченца бял шоколад, заеднo с маслото се разтопяват на водна баня . Дoбавя се 100мл oт течната сметана и се разбъркват до кремообразна смес. Отстранява се от огъня и се оставя да изстине.
Oстаналите 100 мл oт сметаната се разбиват с миксер на висока степен до твърди връхчета. Към нея се дoбавя и заквасената сметана.
Към охладената шоколадова смес се добавя постепенно крема сиренетo и се разбърква до пълното му усвояване. Постепенно се дoбавя и  сметанoвата смес и се разбърква със силиконова шпатула .

Съвет: Кремчето може да се използва не само за пълнеж на торти, но и за крем в чаши с бишкоти вътре :)  В този случай може да му добавите и 1/2 пакетче желатин разтворено в 30мл студена вода. След като набъбне се слага на водна баня да се разтопи и внимателно се прибавя към крема. Разбърква се добре и се насипва в чашите.

Шоколадова заливка
Продукти:
100 г черен шоколад 
100г течна сладкарска сметана
30гмасло
Приготвяне:
Заливката се подготвя чак след като тортата вече е сглобена. 
Шоколадът заедно с маслото се разтопяват на водна баня. Разбърква се добре и към тях се добавя течната сметана. Получава се гъста като боза консистенция и с нея се залива тортата. Започва се от центъра към краищата и се оставя да се разпредели върху тортата.


Сигурна съм, че това е една по-различна торта от тези, които сте опитвали до сега.
Може да се консумира веднага след приготвянето и тогава кукис блатовете са хрупкави като бисквитки.
Ако я оставите да престои една нощ всички вкусове и аромати се смесват и става една истинска фантазия за небцето! Тортата не е о най-леките, но пък за любителите на повече крем и по-малко тестена част е идеална!
Както казва съпругът ми - "Ядеш едно парче и ти не се сещаш за повече, защото ти остава траен вкус за дълго време!":)

3 коментара:

  1. Ани, честит имен ден и тук :)!!! Да ти е живо и здраво името и сладко като вкусотиите, които приготвяш!!!
    Благодаря за доверието за тортата - приказна си я приготвила и се радвам, че се е харесала!!!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз искрено ти благодаря !

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, чудна тортичка си направила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...