събота, 2 февруари 2013 г.

Бонбони "Ш О К "

Сигурно се чудите какви са пък тези бонбони  "Ш О К" :) Веднага ви осветлявам по въпроса - много вкусни и здравословни Шоколадово-Овесено-Кокосови топченца :)

Имам периоди, в които определена съставка много ме завладява и започвам да експериментирам с различни рецепти, които да вкрючват нея. В момента съм на вълна Овесени ядки и Нар. Рецепта с Нар, вече ви я споделих, но ви уверявам, че няма да е последната. В нея също присъстваха овесени ядки, но реших, че трябва да им измисля и приложение в десерт, който да има и шоколад вътре и да става много лесно и бързо :)
Затова се спрях на настоящите бонбони. Всъщност аз ги нарекох бонбони, защото ги офформих като такива, но вие може да ги направите под всякаква форма , като например по-големи топки или пък скалички :) Всичко е въпрос на настроение и въображение.

ШОКОЛАДОВО-ОВЕСЕНО-КОКОСОВИ БОНБОНИ

Продукти:
150г черен шоколад /70%/
200мл течна пълномаслена сметана /неподсладена, все пак бонбоните трябва да са здравословни :)/
30г /1 суп.л/ меко масло
100г овесени ядки
100г сурови бадеми /може и печени или пък други ядки лешници, орехи или каквото предпочитате/
3 суп.лъж. кокосови стърготини и още 2-3 суп.лъж за овалване.

Приготвяне:
Черният шоколад се начупва на малки парчета и се разтопява на водна баня или в МВ. Към него се добавя леко затоплената течна сметана /за, да не се пресече, ако температурите на двата продукта са много различни/. Накрая се добавя и мекото масло. Разбърква се, докато трите съставки се слеят напълно. Оставя се да изстине. Бадемите се смилат или начукват на ситно. В купичка се разбъркват трите сухи съставки и се добавят към шоколадовата смес. Трябва да се получи гъста смес, от която да можете да оформите бонбони. Оставете за около 30минути в хладилника да стегне.
Съвет 1: Използвайте чаена лъжичка, с която грепвате от сместта и притискате с ръка. 
След това бонбонът се оформя и се овалва в кокосовите стърготини.
Съвет 2: В случай , че сместа ви се стори рядка, може да добавите още малко от някоя от сухите съставки по ваш избор. Ако сместа е прекалено гъста, може да сложите още малко течна сметана или разтопено масло /аз лично предпочитам да добавям от сметаната/

Оставяте бонбоните в хладилник и можете да си ги хапвате цяла седмица :)
А като свършат изпадате в ШОК и правите нова доза :)


6 коментара:

  1. Страхотно изглеждат, обичам и овесени ядки и кокос, и шоколад, ще взема да ги пробвам някой път. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Роисче, ще се радвам да споделиш дали са ти харесали!

    ОтговорИзтриване
  3. Оригинални и вкусни бонбонки! Чудесни са Ани!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, въпреки, че не съм любител на кокоса, много примамливи изглеждат. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Genoveff, може и без него, но ще трябва да се увеличат ядките, а отгоре може и с шоколад да се залеят :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...