четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Лалета и торта "Династия" в очакване на пролетта


 Тази торта е много специална, защото е за една страхотна жена, която аз много уважавам. Тя е свекърва на една от най-близките ми приятелки и е от онези свекърви, за които всяка снаха може да мечтае :) И точно, защото е истински всеотдайна, мила и обичаща, тортата е изненада за рождения й ден именно от нейната снаха  /т.е. моята приятелка/:) 
Леля Мария е страхотен любител и почитател на цветята и в тон с наближаващата пролет реших, че е крайно време да се престраша и да направя захарни цветя. Доста време се чудих какви точно да бъдат и накрая се спрях на слънчеви бледо лилаво-розови лалета. Знаех, че са голям залък за моята уста, но който го е страх от мечки да не ходи в гората, та и аз така :)


И тъй като исках тортата да е максимално изчистена с акцент основно на цветята, единственото допълнение , което сложих беше захарната панделка.
Повечето торти, които съм правила за тяхното семейство са били изключително шоколадови и затова сега ми се искаше да е по-различен вкусът. Орехите и двата вида крем, съчетани в торта "Династия" ми се сториха изключително подходящи за днешната торта! Рецептата за торта Династия вече съм ви я представяла, но тъй като тя е за доста по-голяма торта, а днешната е значително по-малка, ще я публикувам в пропорциите подходящи за торта от 12 парчета.

ТОРТА "ДИНАСТИЯ"


Продукти за 12 парчета
За 3 бр орехови платки
5 белтъка от големи яйца или 6 малки
150г смлени орехи
150г захар
2 суп.л брашно
2 пак. ванилия



Приготвяне:
Белтъците се разбиват на пяна. Добавя захарта и се продължава разбиването с миксер докато  сместа стане гъста, кремообразна и гладка, а захарта се стопи. Орехите се смилата или счукват на много ситно, разбръкват се с брашното и ванилията и внимателно се добавят към белтъците. Разбръква се леко с дървена шпатула, докато продуктите се смесят. Внимателно се разбърква , за да не спадне обема на белтъците. От хартия за печене се изрязват 3бр кръга с диаметър 18см. Сместа се разделя на три части и всеки блат се изпича поотделно до порозовяване . /Можете да изпечете и 4 платки, но тогава те ще се получат много тънки и трябва да намалите времето за печене/

Основен крем:
500мл прясно мляко
5 суп.лъж захар
5 жълтъка /или 6, в зависимост от броя на белтъците/
2 суп.лъж. брашно
2 суп.лъж. натурално нишесте

След като направите основния крем ще са ви необходими още:
125г меко масло
50г пудра захар
1 ванилия
150г черен шоколад

Приготвяне
Жълтъците , захарта, брашното и нишестето се забръкват със 100мл студено прясно мляко. След като се получи еднородна смес се добавят останалите 400мл прясно мляко и цялата смес се слага на котлона да заври. Бърка се непрекъснато и енергично докато кремът се сгъсти. Покрива се плътно с фолио за свежо съхранение и се оставя да изстине напълно. 
Отделно маслото, ванилията и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Шоколадът се разтопява на водна баня или в МВ. Изстиналият, но леко хладен млечно-яйчен крем се разделя на две части. Към едната се добавя масления крем, а към другата разстопения шоколад.

Сглобяване на тортата:
В тортен ринг се слага едната орехова платка и отгоре се намазва първо с белия крем, а след това с шоколадовия. Слага се втората платка и пак двата крема. Завършва се с третата платка. 
Ако няма да украсявате тортата със захарен фондан трябва да оставите част от крема , за да я намежете отгоре.

Тъй като на моята торта й предстоеше фонданова украса, най напред я измазах с маслен крем, приготвен от 100г меко масло и 100г пудра захар. Оставих я в хладилника да стегне добре и я покрих с Домашно приготвен захарен фондан. Лалетата направих от Гъм пейст.


5 коментара:

  1. Здравейте . Следя блога ви от доста време , и приготвям доста от вашите неща . Поради перфектното ви обяснение на рецептите , тортите ми се получават доста добре на вкус . За фондани и фигурки , е ... там все още се уча. Искам да попитам - вие приготвяли ли сте си домашен Гъм пейст. Ако да - бихте ли описали рецептата , а ако я има във вашия блог- моля пратете ме там да чета . благодаря ви .

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, изключително много ме зарадвахте с това, че съм успяла да ви бъда от полза. Все още самата аз не съм се престрашила да направя домашен гъм пейст. Рецептата, които имам е с наличието на много белтъци в нея, а също и тайлоза, която има само в онлайн магазините и за момента това ме спира да пробвам. Някой ден и това ще стане , надявам се! Хубав ден и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравеейте от къде мога да си купя гъм пейст

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, от магазините за сладкарски консумативи, например www.hitrini.com :)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте
    Искам да ви попитам с готовия фондан как се работи и 1кг за колко голяма торта става
    Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...