събота, 23 февруари 2013 г.

"Добре дошло, бебе!" с карамелена торта


Приятелката ми, за чиито деца правих тортите с Патето Туити и Зеления Шрек от 19-ти февруари вече си има малък, сладък племеник. Още преди да се роди тя ми се обади, по молба на майка й, да направя торта за изписването на малкото човече. Оставаше само да се роди, защото не знаехме предварително дали ще бъде момче или момиче:) Тайничко се надявах да мога да направя торта в розово, нооооо ...ще бъде някой друг път :) Бабата на бебчето беше харесала за дизайн на тортата щъркел, който носи бебе във вързопче , а останалата украса оставиха на моята преценка.

 Като вкус тряваше да бъде нещо леко и не много шоколадово. Първо направих пандишпанени блатове с два вида крем - ванилов и шоколадов, но тортата претърпя лек провал и остана за домашна консумация. Реших, че явно не  трябва да има шоколад  и затова направих втора торта с преобладаващ карамелен вкус, която нарекох "КАРМЕЛИТА" :)  Много се надявам, че съм уцелила и ще им хареса :) Блатът, който направих е малко по-различен от обикновения пандишпан, защото има вътре нишесте, но пък се оказа много сполучлив.

"ТОРТА КАРМЕЛИТА"

Пандишпанен блат с нишесте
Продукти:
6 яйца на стайна температура
200г захар
150г брашно с набухвател /аз използвам на Софимел/
60г царевично нишесте
1 ч.л бакпулвер /ако използвате обикновено брашно сложете 2 ч.л./
2 пак. ванилия

Приготвяне:
Яйцата  и захарта се разбиват 6-7 минути на пухкав крем. Аз разбивам докато захарта хубаво се разтвори. Брашното, нишестето, ванилията и бакпулвера се смесват добре. Внимателно се прибавят към яйчната смес, като се разбърква леко, за да не спадне обемът. Тавичка в диаметър 22см се застила с хартия за печене. Сместа се разделя на две части. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 минути до порозовяване или до суха клечка. Всеки блат се оставя да изстине и се разрязва на две части. 
Съвет 1: Ако искате торта с три платки, може да изпечете сместа в тава с диаметър 24-25см, като разделяте на три части и печете за по-кратко време.

Карамелен крем
Продукти:
300мл подсладена сметана
200г заквасена сметана
300г прясно мляко
7 суп.лъж захар
3 жълтъка
2 суп.лъж. царевично нишесте

Приготвяне:
4 суп.лъж захар се карамелизират до светъл карамел в дълбока тенджера. Към тях се добавя 250мл от прясното мляко. То трябва да е  затоплено и внимателно да се изсипва към карамелизираната захар, защото в първия момент има бурна реакция на карамела. Разбърква се докато каремелът се разтопи и цялото мляко стане с карамелен цвят. Жълтъците, останалите 3 суп.лъж захар и нишестето се разбъркват с останалите 50мл студено прясно мляко. Внимателно на тънка струйка се прибавят към карамеленото мляко и се бърка енергично , докато се сгъсти. Покрива се със свежо домакинско фолио и се оставя да изстине напълно. 
Течната сметана се разбива до твърди връхчета и към нея се добавя заквасената сметана. Получава се твърд крем, който се смесва с изстиналия вече карамелен крем. 
Съвет 1: В случай, че използвате животинска неподсладена сметана, е добре да й добавите 3-4 суп.лъж кристална захар и да я разбиете с нея преди да добавите заквасената сметана. Ако кремът ви се стори не достатъчно гъст, може да добавите един желатин предварително накиснат в 30мл студена вода и втечнен на водна баня.
Съвет 2: Ако не разполагате с достатъчно време и не ви се занимава да приготвите яйчен крем , може да разтворите 1 пак крем Оле на д-р Йоткер в 300мл студено прясно мляко, което предварително сте карамелизирали и изстудили.

Карамелен сос за сиропиране на блатовете:
3 суп. захар се карамелизират до светъл карамел в дълбок съд. Маха се от котлона и внимателно се добавя 80мл топла вода /може и прясно мляко/. Може да се добави и ром или някакъв ликьор по желание.

Сглобяване на тортата:
В тортен ринг се поставя единия блат и се полива с 3 суп.лъж от карамеления сос. Слага се 1/3 от карамеления крем и се заглажда. Поставя се втория блат и отново се полива със сос и се слага крем и така до последния блат. В случай , че няма да декорирате тортата с фондан, ще ви е необходимо да предвидите крем за измазване на тортата отгоре. 
Ако тортата, ще е покрита с фондан, последния блат не го сиропирайте много и измажете тортата с предварително приготвен маслен крем.
За торта с диаметър 22см и височина 10см, ще са ви необходими около 900г фондан, който да разточите максимално, за не ви се получат плохи при покриването. След като изрежете излишния фондан ще ви останат около 400г , които ще използвате за друга торта.
Аз използвах домашен фондан за покриването и готова моделираща маса за щъркелчето и бебчето.






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...