неделя, 3 март 2013 г.

Мъфини с ядки и локум и Честит трети март!

Честит национален празник, българи!  
Хубаво е човек да уважава и обича родината си, дори когато има трайни съмнения, че нея хич не я  е грижа за него :)
 


Още в началото на миналата година  направих тези кексчета за първи път, по рецепта на Бети и се харесаха изключително много вкъщи.Занесох от тях и на едно от събиранията, които си правим с децата и всички майки казаха, че са  различни и много вкусни.


За разлика от повечето рецепти за мъфини в тези няма яйца, а в същото време са много сочни и невероятно ароматни! Тогава бях сигурна, че рецептата предстои да бъде направена многократно. Покрай правенето на торти обаче, мъфините и дребните сладки някак все не можеха да се включат в тортено ми ежедневие, особено през лятото. Около новогодишните празници се сетих за тези прекрасни вкусотийки и отново ги направих, но горките не оцеляха да бъдат снимани.

Вчера докато се чудех какво да забъркам, за да има за похавпване през уикенда се сетих, че имам една кутийка локум и 2 шепи останали бадеми, лешници и орехи /микс/. Нямах нито едно яйце в хладилника, а не ми се ходеше до магзина и тази рецепта се оказа най-подходяща за момента. Направих  малки промени в продуктите, които съм сигурна, че са незначителни, тъй като не се отразиха много на крайния вкус. Определено обаче с маслото и микса от ядки станаха още по-ароматни. Ако все пак държите да не са с животински продукти може да ги направите по оригиналната рецепта с олио :) 

МЪФИНИ С ЛОКУМ И МИКС ОТ ПЕЧЕНИ ЯДКИ


Продукти за oкoлo 24бр
1 ч.ч. кисело мляко /чашата е с вместимост 240мл вода/
2/3 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч разтопено масло или oлиo
2 ч.ч. непълни брашно /аз използвам с набухвател на Софимел/
1 ч.л. бакпулвер

1 пак.локум
100г печени и нарязани ядки - орехи, бадеми и лешници /лешниците преобладаваха - може да използвате само един вид ядки, просто моите вече бяха смесени/
1/2 капсула лимонова или ванилoва есенция



Приготвяне:
Киселото мляко се разбърква със захарта и към тях се добавя мазнината. След това се слага брашното, бакпулвера, есенцията  и ванилията. Локумът се нарязва предварително на малки парченца и се смесва заедно с ядките и пудрата захар, която е в кутийката му. Аз го режа на дъска и всичко разбърквам добре преди да добавя към другата смес. Сместа става дoста гъста и се разпределя във форма за мъфини, в която са поставени хартиени капсулки. Аз имам с 12 гнезда и пека на 2 пъти. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.





2 коментара:

  1. Ани,
    радвам се, че ти е допаднала рецептата и че са се харесали от твоите дегустатори!
    С маслото може би стават малко "по-стегнати". Забелязала съм, че когато в тестото има олио става някак "по-сочно", но понякога маслото е незаменимо...А когато човек има почитатели, които обичат да похапват от нашите творения можем да експериментираме...:)

    Аз съм ги приготвяла и във веган вариант като заменям киселото мляко с малко по-малко количество кокосово.
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ти благодаря , Бети, че винаги си толкова мила и отзивчива! Решила съм да пробвам дали ще се получат с вода и ще споделя какъв е бил резултата. За олиото съм категорично съгласна, че стават по-различни, но тъй като мъжът ми хич не му е привърженик и рядко имам такова вкъщи, ескпериментирах с масло :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...