петък, 8 март 2013 г.

Горда съм, че родих се жена!/Торта с лимонов дъх, бял и черен шоколад

Да, точно така, защото, ако бях мъж никога нямаше да прочета такива хубави стихове написани за жените :)
Това е извадка от едно от най-любимите ми стихотворения за майката. Автор е Станка Пенчева и се казва "На мама"
".... Научи ме всички до мен да обичам,
научи ме силна да бъда - дори
когато душата на болка обричам
да не показвам на никого мойте сълзи.

Не зная дали добра дъщеря съм,
не зная дали се превърнах в Човек,
но знам, че съм още дете във душата
и искам във парка да тичам със теб.

Не помня кога за последно ти казах: "Обичам те".
Не помня кога за последно погалих с ръка
косите ти бели, със мъдрост обкичени...
Обичам те, мамо, дори и когато мълча..."

Осми март е доста според празник, но аз съм на принципа , че е хубаво да има поводи за празнуване и събиране с приятели, така че нека да му отдадем нужното и на този ден :). А пък , ако може всеки ден да се чувстваме обичани и да обичаме, какво по-хубаво от това!

С няколко приятелки решихме да се съберем на сладки женски приказки не толкова да почетем празника, колкото да използваме поредния повод да се видим без деца и мъже :) Естествено след приличното хапване, ще дойде ред и на десерта, затова реших да приготвя нещо по-различно. Заложих повече на вуксовите качества на десерта, отколокто на външния му вид, защото в случая наличието на фондан , който да покрива тортата изобщо не беше задължителен. Експериментирах с правенето на свъсем нов и различен блат, известен в кулинарните среди като Victoria sponge. Очарована съм от структурата и аромата му и категорично отива в графата за любими блатове! :)

Торта с лимонов дъх, бял и черен шоколад
Лимонов блат
Продукти за 8-10 порции
4 яйца
200г меко масло
200г кристална захар
200г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ампула лимонова есенция
/в случай че намерите необработени лимони може да сложите и настъргана лимонова кора/
2 суп.лъж прясно изцеден лимонов сок.
Съвет1: В случай, че не желаете блатът да е с такъв аромат, пропуснете го и заменете с 2 пак.ванилия , а лимоновия сок заменете с 2 суп.лъж прясно мляко, а може и да го пропуснете/

Приготвяне:
Мекото масло се разбива на пухкав крем със захарта. Добавят се яйцата едно по-едно, като след всяко се разбърква сместа и тогава се добавя следващото. Слага се есенцията и лимоновия сок. Бакпулвера се смесва с брашното и се добавят към останалата смес. Получава се доста гъста кремообразна смес. Пригответе форма за печене с диаметър 18см. Мислено разделете сместа на три части. Застелете формата с хартия за печене и изсипете необходимото за 1 блат количество. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или до суха клечка. По същия начин изпечете и останалите два блата.
Съвет 2: Може да избегнете едно печене и да разделите сместа на 1/3 и 2/3 части. 1/3 от сместа изпечете за един блат, а 2/3 от сместа изпечете наведнъж и после след като изстине блата разрежете на две части. В този случай, времето за печене се увеличава на 20 минути.  


Крем с маскарпоне и бял шоколад
Продукти
250г маскарпоне
200г пълномаслена течна сметана
200г бял шоколад

Приготвяне:
Сметаната се загрява в тенждера на котлона , но без да завира. Шоколадът се начупва на праченца и се прибавя към горещата сметана. Разбърква се докато се разтопи напълно. Оставя се да се охлади за няколко часа. Когато е напълно изстинал се добавя маскарпонето /ако му добавяте захар предварително я разбъркайте/  и отново се разбръква. Кремът се разделя на 2 части и се нанася между блатовете.
Съвет 3: В случай, че искате с този крем да измажете тортата и отгоре, увеличете продуктите два пъти.


Крем за декорацията
Черен ганаш
200мл пълномаслена сметана
200г черен шоколад

Приготвяне:
Сметаната се загрява, но без да завира. Шоколадът се начупва на праченца и се прибавя към горещата сметана. Разбърква се докато се разтопи напълно. Оставя се да се охлади за няколко часа. Когато е напълно изстинал се измазва тортата.  Декорацията е по ваш избор :)
Съвет 4: В случай, че искате да направите такава украса като моята трябва да увеличите количеството на черния ганаш и да приготвите двойна доза, защото на мен единична не ми стигна и правих още една :)
Компания на тортата правеха украсени пролетни мъфини, които ще ви представя  в следващата публикация 


Р.Р. Тортата беше изядена за отрицателно време и едва успях да снимам последното парче, останало на подложката.

Това което мога да споделя за вкуса й е, че е "очарователен"- ароматите на масло, лимон, маскарпоне, бял и черен шоколад взаимно се допълват без да си пречат един на друг.
Мога да кажа, че не е от най-леките торти, защото едно парче е достатъчно да задоволи всеки един любител на сладките магии. Със сигурност ще видите този блат да присъства и в следващи публикации, в съчетание и на други кремове :)и в други вариации.
Съвет 5: Преди да сервирате тортата я оставете за 1 час на стайна температура, за да се отпусне маслото в блатовете!

2 коментара:

  1. Честит празник с малко закъснение!
    Много щаслива и обичана да си ти желая!
    Чудна тортичка :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...