неделя, 27 януари 2013 г.

Овесено-бадемов чийзкейк - вкусен и здравословен

Най-после зимата се завърна с пълна сила. Толкова беше неестествено по средата на януари да бъде 15 градуса. От вчера вали непрестанен сняг и вече всичко е бяло и красиво. Децата са най-щастливи, а аз умирам да си стоя на топло вкъщи и да му се радвам през прозореца :)
Та в този бял, снеговит и студен януарски уикенд, не ми оставаше нищо друго, освен да направя нещо вкусно за сутрешното ни кафенце.

Когато си купих първия януарски брой за 2013г на списание GOOD FOOD , на корицата примамливо се мъдреше десерт с нар и портокал.

Не знам защо, но това съчетаниe винаги ми е било много зимно и изключително вдъхновяващо за  това, което бях намислила:)

Комбинацията, която от известно време се въртеше в главата ми включваше като основни съставки овесени ядки, бадеми, извара, портокал и нар. 

Реших, че ще е най-лесно да ги съчетая в някакво подобие на чийзкейк и ето какво се получи:

ОВЕСЕНО-БАДЕМОВ ЧИЙЗКЕЙК С ПОРТОКАЛ И НАР

Продукти за основата:
200г финни овесени ядки
200г безсолни печени бадеми
150г меко масло
1-2 суп.лъж течна сметана
2-3 суп.лъжици сос от портокалово сладко /може да се замени с всякакво друго, което е с цели плодове вътре, за да се използва само соса/
/по желание могат да се сложат и някакви натрошени какаови бисквити, но не повече от 4-5 броя/
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат овесените ядки и предварително смлените на по-едро бадеми. Добавя се мекото масло и се разбърква, докато всичко се смеси добре. Добавят се сметаната и сладкото.  
Съвет 1: Ако не разполагате с никакво сладко, може да сварите 1 портокал, обелен и нарязан на парченца с 4-5 суп.лъж захар в 100мл вода за около 30 минути и да използвате соса, който ще се получи.
Съвет 2: Ако не ви се занимава да правите сладко от портокали, просто използвайте сока на един портокал  и увеличете малко количеството на овесените ядки.
Съвет 3: Портокаловият вкус спокойно може да се замени с ананас, мандарина, киви или друг сезонен плод :)
След като всички съставики са добре размесени, сместа се разпределя във форма с падащи стени с диаметър около 22-24см, като добре се притиска към дъното, докато се получи равен блат с дебелина около 1.5-2см. Оставя се в хладилника , докато се приготвя крема.

Крем с извара
Продукти
350г извара /може да се замести с 2 кут. крема сирене/
1 каф.ч. пудра захар
200мл течна неподсладена сметана /животинска 30%/   /или 200мл сладкарска растителна сметана/
4 суп.лъж кристална захар /ако сметаната ви е подсладена, може и да не слагате/ 
200г заквасена сметана
2 суп.лъж сос от портокалово сладко /също може да се замени със сока на 1 портокал/
2 пак.ванилия
1 пак.желатин
2-3 суп.лъж корички от портокалово сладко/могат да се заменят с резенчета обелен, изчистен и нарязан на тънки парченца портокал/
Приготвяне:
Изварата се смесва с пудрата захар с пасатор, за да стане гладка консистенция. Течната сметана се разбива с кристалната захар с миксер на пухкав крем. Към нея се прибавя заквасената сметана и леко се разбърква без миксер. Добавя се изварата, портокаловото сладко и ванилията. Желатинът се разтваря в 4-5 суп.лъж вода и се оставя да набъбне за 5 минути. След това се слага в съд с гореща вода и се разбърква докато се втечни. Внимателно се добавя към крема и хубаво се разбърква.
Съвет: Ако използвате растителна сметана, може и да не използвате желатин, тъй като тя е доста по-различна от животинската и става много по-твърда и стегната/

За украсата:
Зрънца от нар
Резенчета портокал или парченца кандирани портокалови кори



Сглобяване на чийзкейка:
След като блатът е стегнал в хладилника разпределете върху него кандираните корички или парченцата портокал. След това изсипете крема. Отгоре наредете зрънцата от нар и портокаловите кори. Оставете поне една нощ в хладилника да стегне добре.

Да ви е вкусно!


4 коментара:

  1. Чудесен!
    Поздрави за интересната рецепта и представянето !
    Хубава неделя, Ани!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Вили, хубава и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, изглежда просто върховно!

    ОтговорИзтриване
  4. И на мен това са ми любимите зимни вкусове, а чийзкейкът е един от най-предпочитаните ми десерти. Справила си се блестящо, поздравления!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...