вторник, 12 март 2013 г.

Пиле с броколи - бързо и лесно

След като няколко пъти правих рецептата за Пиле с броколи и пармезан, установих, че понякога нямам достатъчно време и трябва да измисля нещо, с което да съкраят процедурата по правенето й. Също така не винаги ни се хапва нещо със сос, особено ако някой от двамата с мъжа ми е на диета. Така се роди настоящата рецепта. Става изключително бързо и много лесно. Напоследък дори слагам месото във фурната , отивам да взема детето от градината, връщам се, правя броколите и сервирам вечерята - прясна и топла, без излишно суетене в кухнята.


Продукти:
1кг обезкостено пилешко месо /аз използвам пържола от бутче, без кожата, бялото месо става една идея по-сухо, може да се използват и пилешки крилца/
500г пресни броколи
40г масло
сол, черен пипер на вкус

За марината:
1 суп.лъж. течен мед
3 суп.лъж. горчица /може и люта, ако я харесвате/
1 суп.лъж. тъмен балсамов оцет /ако нямате може да замените с лимонов сок или ябълков оцет/
1 суп.лъж. соев сос
1 каф.ч. вода

Приготвянена месото: Пилешкото месо се  посолява със сол и черен пипер. Подрежда се в подходяща тава. Всички съставки от маринатата се смесват и се залива месото. Тавата леко се разклаща, за да се разпредели навсякъде. Слага се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пече за около 40-45 минути. Когато по-голямата част от маринатата се е изпарила, значи са готови.


Приготвяне на броколите:
Броколите се измиват и отрязват само розичките. 10 минути преди да изключите месото, слагате тенджера с гореща вода на котлона. След като заври водата, се слага малко сол и се изсипват броколите. Варят се 3 минути. Вадят се и се изплакват със студена вода, за да им се запази хубавият зелен цвят. Водата , в която са вряли се изхвърля и в същата тенджера се слага маслото , за да се загрее и разтопи. Броколите се изсипват в горещото масло и се обръщат няколко пъти, докато то се поеме. Могат да се добавят и други подправки по ваш вкус.Сервират се като гарнитура към готовото вече месо.


1 коментар:

  1. Ани, голям фен съм на този тип рецепти, които се готвят сами :) Веднага взаимствам за изпробване!
    П.П. останаха ми очите в твоите пролетни мъфини! Много красиви!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...