неделя, 16 юни 2013 г.

Зеленчукови кюфтета с два вида семена на фурна

Лятото най-после дойде, а с него и леките, летни и не много трудоемки ястия :) През топлите дни в къщи са на почит предимно салатите и всичко, което може да се приготви от зеленчуци. Ето защо, още като видях тези кюфтенца се заканих в най-скоро време да ги направя :)
Рецептата ми попадна преди няколко дни при Вероника и въпреки че  в къщи не сме вегани, това не ни попречи да оценим по достойнство тази вкусотия :) Освен това мисля, че този начин на приготвяне на храната е много здравословен, така че може да намери място на всяка трапеза. Увеличих посочените продукти, той като ние сме 5-членно семейство и добре че го направих, защото кюфтенцата изчезнаха за секунди. И децата, и съпругът ми ги одобриха изключително много :)


Благодаря на Вероника за страхотните рецепти, които споделя. До сега каквото и да съм направила от нейния блог ми се е получило прекрасно, така че доверете й се и вие :) , няма да сгрешите!

ЗЕЛЕНЧУКОВИ  КЮФТЕТА НА ФУРНА



Продукти:
3 бр средно големи тиквички
5 бр средно големи картофа
3 бр средно големи моркова
3-4 скилидки чесън

2-3 суп.лъж зехтин
сол, черен пипер, червен пипер, джоджен и магданоз
/може и лют червен пипер - аз сложих само в половината смес, заради децата, но пък мъжът ми беше очарован от леко пикантния вкус/

60 г сусам
60г слънчогледово семе


  
 Приготвяне:
Тиквичките се настъргват предварително на ренде, посоляват се със сол и се оставят в гевгир да се оцедят за около 2 часа. Картофите се сваряват цели, изаждат се от водатата и се оставят леко да изстинат, след което се намачкват с вилица. Морковите се настъргват на ренде. Чесънът се пресова или нарязва на ситно. Всички продукти и подправки, без семената се смесват в купа докато се получи гъста смес. С леко намазнена със зехтин ръка се правят кюфтета, които се наръсват със семената /може да ги смесите , а може и да ги редувате/ Подреждат се върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути или до зачервяване.
/От тези продукти на мене ми се получиха 20бр средно големи кюфтенца/


Толкова бяха вкусни, че със свежа салата от айсберг и чери доматчета, изчезнаха за отрицателно време.


5 коментара:

  1. Това ще го пробвам със сигурност, върховно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни изглеждат Ани, ще ги пробвам и аз :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми допада тази рецепта, ще я пробвам!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, справила си се чудесно.
    Радвам се, че ви е харесала рецептата ми.
    Поздрави.:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Мнoгo благoдаря за милите думи на всички!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...